Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Publicarea versiunii consultative a Ghidului Solicitantului aferent primelor masuri de finantare prin PNDR 2020.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe pagina oficiala de internet a institutiei (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru subMasura 4.1- Investitii in exploatatii agricole din cadrul Masurii 4 "Investitii in active fizice" si pentru subMasura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Masurii 6 "Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor".

Asadar, potentialii solicitanti vor putea formula si transmite propuneri si observatii  la urmatoarea adresa de e-mail: consultare@afir.info. Toate aceste solicitari vor fi analizate de catre departamentele de specialitate din cadrul AFIR in vederea includerii lor, dupa caz, in versiunea finala a Ghidurilor Solicitantului.

             Ghidurile au fost realizate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale avand ca punct de plecare consultarile cu Grupurile de Lucru Agricultura din cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR si in baza versiunii PNDR 2020 transmisa Comisiei Europene spre aprobare.

Ghidurile Solicitantului vor fi aplicabile in sesiunea de primire a cererilor de proiecte prin PNDR 2020 care va fi deschisa in martie 2015.  In cadrul acestei sesiuni,  se vor acorda fonduri europene nerambursabile, prin intermediul subMasurii 4.1- Investitii in exploatatii agricole, investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si proiectelor pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene in cadrul acestei submasuri pot fi fermieri (cu exceptia persoanelor fizice neautorizate), cooperative si grupuri de producatori (constituite in baza legislatiei nationale, care deservesc interesele membrilor).

Un obiectiv esential pentru acest tip de sprijin il reprezinta cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora in vederea crearii si promovarii lanturilor alimentare integrate dar si respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investitii.

Finantarea nerambursabila pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO).[1]

De asemenea, precizam ca fondurile europene nerambursabile si contributia de la Bugetul de Stat pentru anul 2015, aferente subMasurii 4.1 sunt in valoare de 205.776.952 euro.

Scopul investitiilor realizate in cadrul subMasurii 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este acela de a sprijini stabilirea pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi unici ai unei exploatatii agricole.

Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/ conducatori de exploatatie este principalul obiectiv al acestei subMasuri.

 Astfel, tinerii fermieri sunt incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze si sa participe la dezvoltarea lanturilor alimentare integrate.

Finantarea nerambursabila oferita de Uniunea Europeana pentru proiectele de investitii realizate in cadrul acestei subMasuri este de 100%.

Sprijinul financiar nerambursabil va fi acordat tinerilor fermieri sub forma de prima, in doua transe. Astfel, prima transa este de 75% din valoarea totala a sprijinului, primita la instalare. A doua transa reprezinta 25% si se acorda in maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finantare.

Fondurile europene nerambursabile pentru anul 2015, alocate de Uniunea Europeana acestei subMasuri si contributia de la Bugetul National sunt in valoare totala  de 111.209.889 euro.

Beneficiarii eligibili pentru a primi finantare nerambursabila prin subMasura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA) care se instaleaza ca sefi unici ai exploatatiei agricole dar si persoanele juridice (IMM-uri) in care un tanar fermier se instaleaza.

 Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru subMasurile 4.1- Investitii in exploatatii agricole si 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri sunt publice pe pagina oficiala a AFIR in cadrul sectiunii "Investitii PNDR".

Aceste versiuni vor ramane publicate, astfel incat, orice persoana interesata sa aiba posibilitatea de a trimite propuneri si observatii privind continutul Ghidurilor Solicitantului pentru cele doua subMasuri mentionate. <

 

 

     AFIR - Relatii Publice - 004 021 310.16.28;  

                massmedia@afir.info; www.afir.info;

 

 [1] S.O. - Coeficienti de Productie Standard - conform Regulamentelor CE nr. 1444/ 2002 si  nr. 868/ 2008

0 comentarii4515 vizualizări06 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0