Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Cumparatorii de lapte trebuie sa depuna la centrele judetene APIA declaratia anuala.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza operatorii care achizitioneaza lapte, precum si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe ca, pana la data de 14 mai 2015, trebuie sa depuna declaratiile anuale privind livrarile, respectiv vanzarile directe, efectuate in anul de cota 2014/2015.

Producatorii detinatori de cota pentru vanzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala conform informatiilor din Caietul fermierului. Este important de mentionat ca producatorul care detine cota pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratia anuala chiar daca nu a comercializat lapte sau produse lactate in cursul anului de cota. Caietul fermierului trebuie pastrat timp de 3 ani de la sfarsitul anului de cota.

Cumparatorii de lapte trebuie sa depuna la centrele judetene APIA declaratia anuala privind cantitatea de lapte achizitionata in anul de cota 2014/2015, termenul limita fiind tot 14 mai 2015.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura atentioneaza operatorii economici si producatorii de lapte ca orice intarziere in depunerea declaratiilor anuale va bloca depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat in sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plata.

De asemenea, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza operatorii care achizitioneaza lapte, precum si producatorii de lapte de vaca ca de la data de 1 aprilie 2015 a fost eliminat regimul cotelor de lapte.

Avand in vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte au aparut noi reglementari legale privind livrarea laptelui de la producator catre prim-cumparatorul de lapte.

Astfel:

      orice livrare de lapte pe teritoriul Romaniei se poate efectua doar in baza unui contract incheiat intre parti;

      orice livrare de lapte in afara contractului se sanctioneaza conform legii;

      incepand cu 1 mai 2015, operatorii economici care achizitioneaza lapte de la producatori trebuie sa declare pana pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achizitionata de la producatori in luna precedenta;

      pentru a putea rezista pe piata laptelui si pentru a creste puterea de negociere a pretului laptelui cu prim-cumparatorii, producatorii trebuie sa se constituie in organizatii de producatori;

      pentru a fi recunoscute, organizatiile de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate, trebuie sa depuna cererea de recunoastere insotita de documentele anexe la centrele judetene APIA de care apartin;

      organizatia de producatori recunoscuta poate negocia, in numele producatorilor membrii ai acesteia, contractele de livrare a laptelui crud.

 

 SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE.

0 comentarii3913 vizualizări06 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0