Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 24 Iunie 2021 - 14587
Acte normative referitoare la domeniul agriculturii.

Guvernul a aprobat doua acte normative referitoare la reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli si gestionarea fondurilor comunitare, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a afirmat ca cele doua acte normative se refera la sustinerea sectorului porcin si a celui avicol. Ministrul Valeriu Tabara a precizat ca in cele doua sectoare procedurile de sustinere sunt diferite fata de ajutorul acordat celorlalte sectoare ale agriculturii, fiind legate direct de norme de bunastare, care sunt fixate prin regulamente de catre Uniunea Europeana.

Prin actele aprobate astazi, crescatorii de porcine si de pasari pot beneficia mai repede de sprijin financiar. Astfel, pe baza adeverintelor date de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, crescatorii de porcine si pasari pot obtine credite garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, credite acoperite din fonduri bugetare in trimestrul IV al acestui an.

"Producatorii pot beneficia de acesti bani acum, imediat ce se publica cele doua acte normative, iar creditele sunt apoi acoperite de la bugetul de stat in trimestrul IV al anului 2011" a detaliat ministrul Tabara.

Ajutorul de stat se ridica la 720 de milioane de lei, adica 360 de milioane de lei pentru fiecare din cele doua sectoare agricole.

 

***

 

De asemenea, tot astazi Executivul a adoptat o hotarare privind aprobarea Programului national apicol pentru perioada 2011-2013.

Ministrul Agriculturii a declarat ca sursele financiare de sustinere a acestui program provin de la bugetul de stat. Pentru anul 2011, fondurile de la buget se ridica la 14.701.000 lei, suma fiind aproximativ acceasi si pentru 2012-2013.

Ministrul Tabara a afirmat ca aceasta reprezinta doar 50% din finantarea Programului, restul fondurilor venind de la Uniunea Europeana.

"Sunt circa 7 milioane de euro anual care se dau catre acest sector. Este vorba de asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori, combaterea varoozei, rationalizarea stuparitului pastoral si masuri de asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, ca si actiunea de sustinere a refacerii efectivului pe familii de albine pe teritoriul national" a precizat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabara a subliniat ca domeniul apicol este unul din cele mai performante sectoare din zona agriculturii Romaniei, astfel ca anul trecut s-au realizat circa 21.000 de tone de miere. Numarul familiilor de albine depaseste 1,4 milioane pe tara.

"Din partea Uniunii Europene, practic, se contribuie cu circa 3 milioane de euro anual pentru sustinerea acestui program, pe cei trei ani, respectiv 2011-2012-2013" a mai afirmat ministrul Agriculturii.

 

 

Biroul de presa

0 comentarii3591 vizualizări18 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0