Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Luni 28 Noiembrie 2022 - 14587
VACCINAREA ANTIRABICA A VULPILOR.

In conformitate cu Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in Romania, aprobat prin HG nr. 55/2008 si a Deciziei CE SANTE/VP/RO/S12.749805 ce aproba programele anuale si multianuale privind eradicarea, controlul si monitorizarea bolilor animale si zoonozelor, in perioada 07.05.2017 - 11.05.2017 s-a realizat campania de vaccinare a vulpilor prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriana. Incepand cu data de 23.05.2017 si pana la data de 28.05.2017 se pune in aplicare Programul de vaccinare prin distribuire manuala de momeli vaccinale antirabice la vulpi in judetul Bistrita-Nasaud.

In prima campanie de vaccinare prin distribuire manuala din anul 2017, se vor amplasa 1650 momeli vaccinale. Distributia manuala a momelilor vaccinale se va realiza de catre personalul din cadrul fondurilor de vanatoare, instruit de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud. Momelile vor fi amplasate la fiecare gura de intrare in vizuina si pe traseele vulpilor, in imediata apropiere a vizuinilor, asfel incat sa fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuina.

Timp de doua saptamani dupa distribuirea momelilor se restrictioneaza circulatia libera a cainilor si pisicilor in zona respectiva, intrucat aceste animale reprezinta competitori pentru momeala. De asemenea, in regiunile in care s-au distribuit momeli, vanatoarea va fi interzisa pentru o perioada de 14 zile de la distribuirea acestora.

Pentru desfasurarea corespunzatoare a actiunii s-au luat urmatoarele masuri:

-        S-au informat cu privire la aplicarea programului de vaccinare a vulpilor Institutia Prefectului, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Directia Silvica Bistrita-Nasaud, Garda Forestiera Cluj, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Bistrita-Nasaud si reprezentantii Fondurilor Cinegetice;

-        Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind procedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neconsumate;

-        Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, paznicii de vanatoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileste modul de informare a populatiei, transportul, depozitarea si utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.

Atentionari speciale!

Daca gasiti momeli vaccinale distribuite in cadrul programului de vaccinare antirabica a vulpilor pe cale aeriana si/sau manuala va rugam sa nu le atingeti!

Daca vaccinul (continutul blisterului de plastic-aluminiu incorporat in momeala vaccinala), vine in contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionata a omului, trebuie contactat imediat medicul de familie! In acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate in conformitate cu reglementarile in vigoare, care se refera la expunerea la virusul rabic.

Daca mainile sau alta parte descoperita a corpului vine in contact cu vaccinul, zona respectiva se va spala abundent cu apa si sapun!

Vaccinul nu este destinat imunizarii animalelor domestice dar, in cazul consumului accidental, s-a constatat ca vaccinul nu este daunator pentru acestea (caini si pisici).

 

Director Executiv

Dr. Bogolin Ioan.

1 comentariu2660 vizualizări24 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0