Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 11 Mai 2021 - 14587
Controale privind modul de respectare a masurilor stabilite de CLCB pentru prevenirea aparitiei Pestei Porcine Africane (PPA).

Pentru verificarea modului in care se aplica masurile stabilite in Programul de prevenirea aparitiei PPA pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, aprobat prin Hotararea CLCB nr. 1 din 2018, s-a constituit prin ordin al domnului prefect, echipa de organizare a actiunilor de control a miscarii animalelor pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. In conformitate cu ordinul mentionat, echipa de organizare a actiunilor de control a stabilit echipe de control din care fac parte reprezentanti ai IPJ Bistrita-Nasaud, IJJ Bistrita-Nasaud si DSVSA Bistrita-Nasaud.

La controale s-a urmarit in special modul in care se respecta cerintele legale la miscarea suinelor vii pe teritoriul judetului.

Actiunea de control va continua pe toata perioada persistentei factorilor de risc al aparitiei PPA.

In conformitate cu prevederile articolului 2 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/ 26 octombrie 2012, miscarea suinelor vii din exploatatiile non-profesionale (gospodariile populatiei) este permisa  numai catre: 

  1. 1.     alte exploatatii non-profesionale; 

   2.   targuri de animale, autorizate/inregistrate sanitar-veterinar in vederea vanzarii catre alte exploatatii non-profesionale sau abatoare neincluse in sistemul canalizat de producere a carnii de porc in Romania, destinata punerii pe piata Uniunii Europene; 

   3.   abator neinclus in sistemul canalizat de producere a carnii de porc in Romania, destinata punerii pe piata Uniunii Europene; 

Este foarte important de inteles ca, prin Hotararea CLCB nr. 1 din 2018, s-a suspendat doar miscarea porcinelor catre targurile de animale, miscarea catre alte exploatatii non-profesionale, precum si catre abator este permisa.

Principalele neconformitati constatate:

-        nerespectarea regulilor generale de biosecuritate;

-        detinerea de animale neidentificate si neinregistrate in BND;

-        vanzarea si/sau cumpararea animalelor fara a se solicita eliberarea, de catre medicul veterinar, a certificatului de sanatate si/sau a documentului de miscare.

Pentru neconformitatile constatate au fost aplicate 10 amenzi contraventionale in valoare de 9520 lei si 12 avertismente.

Reamintim proprietarilor ca in cazul suspicionarii/confirmarii PPA, toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei specifice.

Proprietarii animalelor moarte sau ucise vor fi despagubiti la valoarea de piata a animalelor, in conformitate cu HG 1214 din 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care animalele sunt detinute cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare cu referire la declararea si inregistrarea obligatorie in registrul agricol si in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor.

In conformitate cu articolul 8 din HG 1214, nu beneficiaza de despagubirile prevazute in prezenta hotarare persoanele fizice si juridice proprietare de animale in urmatoarele situatii: 

   a) daca nu au comunicat medicului veterinar oficial/medicului veterinar de libera practica imputernicit sau directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti modificarile aparute in starea de sanatate a animalelor, aparitia oricarei imbolnaviri, suspiciuni de boala, moartea sau taierea de necesitate a unor animale, in termen de maximum 48 de ore, prin notificare scrisa sau nota telefonica; 

   b) nu asigura si nu respecta normele de igiena si biosecuritate in exploatatiile aprobate sanitar-veterinar; 

   c) au importat animale bolnave a caror boala a fost dobandita anterior intrarii pe teritoriul Romaniei si a fost constatata prin testele de laborator; 

   d) au introdus animale noi fara documentele sanitar-veterinare prevazute de lege; 

   e) au introdus animale provenite dintr-o alta exploatatie sau zona aflata in derularea programului de combatere a unei boli; 

   f) se constata de autoritatile competente ca au incalcat legislatia in vigoare. 

 

Avand in vedere aspectele mentionate, rugam crescatorii de porcine din judet: 

  1. 1.     Atunci cand constata modificari in starea de sanatate a animalelor pe care le detin, sa anunte imediat medicul veterinar imputernicit de libera practica din localitate si/sau Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud.
  2. 2.     La cumpararea/vanzarea suinelor sa solicite medicului veterinar eliberarea documentelor care trebuie sa insoteasca animalele. In conformitate cu prevederile  articolului 1 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/ 26 octombrie 2012 miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei se efectueaza doar daca acestea sunt identificate si insotite de: 

   a) certificat de sanatate, conform modelelor prevazute in anexele nr. 1-4; 

                  b) documente de miscare.

 Cu stima,

 

 

 DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. BOGOLIN IOAN

 

0 comentarii3479 vizualizări01 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0