Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 11 Mai 2021 - 14587
D.S.V.S.A. B-N supravegheaza taierea mieilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

In scopul prevenirii aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, se consuma carne provenita de la speciile ovina si caprina, D.S.V.S.A.- Bistrita-Nasaud a dispus aplicarea masurilor specifice in vederea asigurarii conditiilor de igiena in unitatile in care se obtine si se livreaza carnea si preparatele din carne, respectiv in unitatile de abatorizare, spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si unitatile de procesare carne.

 Sacrificarea mieilor si a iezilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, publicate pe site-ul ANSVSA. Abatoarele sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenita din aceste unitati poate fi comercializata in toate unitatile inregistrate/autorizate sanitar veterinar din tara sau poate fi comercializata pe teritoriul UE sau tari care nu sunt membre UE.

 In mod exceptional, la solicitarea consumatorilor, pentru Sarbatorile Pascale catolice, in perioada 29-30.03.2018, respectiv pentru Sarbatorile Pascale ortodoxe, 03-06.05.2018, intre orele 0800 si 1800, D.S.V.S.A. a aprobat functionarea spatiului amenajat temporar, din localitatea Bistrita, Str. Tarpiului, nr. 12, unde va asigura supravegherea sanitara veterinara pe toata perioada sacrificarii mieilor, prin personalul propriu, in vederea respectarii conditiilor generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a SNCU si eliminare a deseurilor stabilite de legislatia sanitara veterinara.

 Mieii si iezii destinati sacrificarii vor fi acceptati la taiere numai daca sunt identificati cu doua mijloace de identidicare, dintre care una electronica, in exploatatia de origine. Starea de sanatate a mieilor si iezilor, precum si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infecto-contagioase, trebuie certificate de catre medicul veterinar de libera practica, din localitatea in care se afla exploatatia de origine. Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul/documentul de miscare (emise de catre medicul veterinar) precum si de formularul care cuprinde informatii despre lantul alimentar (completat de catre proprietar) se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar si daca sunt respectate prevederile legale privind bunastarea animalelor.

 Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Aceasta carne nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar, inregistrate/autorizate sanitar veterinar.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA Bistrita-Nasaud va aplica masura de suspendare a activitatii pana la remedierea tuturor deficientelor si se vor aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Pana la acesta data, medicii veterinari oficiali au efectuat expertiza sanitara veterinara si certificarea cantitatii de 7,26 tone pentru piata nationala si 160,14 tone carne de ovine destinate schimburilor intracomunitare (Italia) si exportului in tari terte (Oman si Sri Lanca) si, precum si examinarea si certificarea in vederea efecturii schimburilor intracomunitare pentru 20 840 capete ovine in Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia si Italia.

 Rugam consumatorii sa sesizeze, la numarul de telefon 0263/224974, orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

 

 

 Director executiv,

Dr. BOGOLIN IOAN

 

0 comentarii4039 vizualizări28 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0