
In data de 29 mai 2018 a fost confirmat primul focar de pesta porcina africana la mistret, in judetul Satu-Mare, Fondul de Vanatoare Noroieni, aflat in zona de supraveghere, conform Deciziei 419/2018 referitoare la unele masuri privind PPA in Romania. Din investigatia epidemiologica preliminara reiese ca sursa naturala de infectie, migrarea mistretilor, avand in vedere distanta mica pana la zonele infectate din Ungaria si Ucraina.
In data de 30 mai 2018 s-a intrunit Unitatea Locala de Decizie (ULD) din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu-Mare in vederea aprobarii planului de masuri pentru controlul bolii PPA la mistreti.
Au fost stabilite temporar doua zone in jurul cazului: o zona infectata si o zona de risc maxim inclusa in zona infectata.
Grupul National de Experti va fi convocat si va definitiva aceste zone, conform prevederilor Directivei 2002/60/EC.
Zona infectata cuprinde patru fonduri de vanatoare, iar zona de risc maxim cuprinde fondul de vanatoare unde a fost gasit cadavrul mistretului la care s-a diagnosticat PPA.
In zona infectata si in zona de risc maxim au fost aplicate prevederile Directivei 2002/60/EC.
In aceasta situatie, exista riscul ca agentul patogen sa se raspandeasca la alte exploatatii de porcine si la porcii salbatici din alte fonduri de vanatoare.
In acest context epidemiologic, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri de reinformare, popularizare, instruire a tuturor factorilor implicati in profilaxia si controlul PPA.
In vederea informarii celor care, intr-o forma sau alta, vin in contact cu suinele domestice sau cu porcii mistreti si in scopul intensificarii prelevarii de probe pentru supravegherea pasiva, DSVSA Bistrita-Nasaud a demarat activitati intense de instruire a reprezentantilor fondurilor de vanatoare si a medicilor veterinari.
Prin Ordinul 56/26.01.2018 al Prefectului judetului Bistrita-Nasaud, a fost constituit Grupul Local de Experti in Vanat si Vanatoare la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, denumit GLE.
DSVSA a solicitat intrunirea GLE care va analiza riscurile in actualul context epidemiologic si va dispune masurile care se impun pentru respectarea in judet a prevederilor din Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane aprobat prin HG 830/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv,masurile care se aplica pentru porcii mistreti din fondurile cinegetice, parcurile nationale, crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare, precum si a masurilor stabilite in acest sens prin Hotararile Centrului Local de Combatere a Bolilor al judetului Bistrita-Nasaud.
Cu stima, Director executiv,
Dr. Bogolin Ioan.
0 comentarii | 3101 vizualizări | 07 iunie 2018 |