Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 17 Ianuarie 2025 - 14587
Controale pentru respectare a cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

In luna decembrie 2018, reprezentantii DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat controale oficiale pentru verificarea modului de respectare a cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Activitatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a personalului tehnic s-a axat in principal pe preventia aparitiei riscului si a pericolelor privind siguranta alimentara si sanatatea animalelor. In acest sens, la nivelul DSVSA au fost constituite echipe, care, impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmi, au efectuat controale oficiale avand drept scop:

1. Verificarea modului de sacrificare a porcilor in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA, fiind interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar.

2. Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci vii, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.

3. Controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor, carnii si produselor din carne.

4. Verificarea modului de respectare a cerintelor legale aplicabile comertului cu carne proaspata si produse din carne, ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de PPA.

5. Verificarea respectarii normelor in vigoare privind comercializarea oualor si produselor din oua, laptelui si produselor lactate, precum si pestelui si produselor rezultate din pescuit.

6. Verificarea conditiilor sanitare veterinare si de igiena existente in locurile organizate periodic de catre autoritatile locale, in vederea comercializarii unor alimente care prezinta caracteristici traditionale.

7. Verificarea, la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, a:

a) respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

b) respectarii cerintelor de igiena;

c) trasabilitatii produselor alimentare.

 

Obiectivele vizate in cadrul acestor actiuni au fost: exploatatiile cu porcine, pietele agro-alimentare, abatoarele, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc.).

 

In urma controalelor s-au constatat deficiente cu privire la:

 

-          Produse alimentare cu ambalaje necorespunzatoare (deteriorate), cu etichete partial lizibile;

-          Etichetarea necorespunzatoare a produselor lactate (smantana) - etichete cu marca de identificare neconforma;

-          Spatii de preparare a produselor alimentare neigienizate;

-          Spatii de productie/preparare/depozitare cu mucegai;

-          Depozitarea produselor alimentare fara respectarea compatibilitatilor;

-          Depozitarea produselor alimentare in spatii frig necorespunzator  igienizate;

-          Depozitarea la temperatura ambientala a produselor alimentare care necesita refrigerare;

-          Depozitare ambalaje direct pe pardoseala;

-          Corpuri de iluminat fara protectie in spatii in  care se prepara alimente;

-          Lipsa mijloace igienice de uscare a mainilor;

-          Manipularea alimentelor de catre personal avand starea de sanatate neatestata;

-          Manipularea produselor alimentare neambalate fara echipament de protectie sanitara sau cu echipament incomplet (lipsa bonete) ;

-          Detinerea de animale fara documente sanitar-veterinare;

-          Neanuntarea medicului veterinar despre instrainarea de animale din exploatatie aflata sub restrictii sanitar-veterinare.

 

In perioada 29.11.18-20.12.18 s-au efectuat 132 controale, s-au aplicat 11 amenzi in valoare de 32.800 lei si 5 avertismente.

A fost retinuta oficial, in vederea dirijarii catre distrugere, cantitatea de 38,5 kg produse alimentare (condimente, semipreparate culinare)  necorespunzator ambalate si etichetate.

De asemenea, s-a emis "Ordonanta privind interzicerea desfasurarii activitatii" pentru o exploatatie nonprofesionala de suine care desfasura activitati comerciale, o exploatatie de tip A ovine/caprine si doua exploatatii de tip A bovine.

In aceasta perioada a fost diagnosticat cu trichineloza un porc sacrificat intr-o gospodarie a populatiei din localitatea Budacu de Jos. In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella spiralis sunt  despagubiti la valoarea de inlocuire a animalului.

 

 

Dr.Varga Anton-Florian

Director executiv adjunct

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii35 vizualizări21 decembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0