Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 11 Mai 2021 - 14587
Fonduri pentru finantarea programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste posibililor beneficiari, oportunitatea accesarii fondurilor pentru finantarea programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole in temeiul OMADR nr. 1508/2018.

 Fondurile sunt disponibile prin Programul National de Sprijin (PNS) in Sectorul Vitivinicol 2019 - 2023. Prin accesarea acestei masuri, producatorii din Romania au posibilitatea sa-si restructureze sau modernizeze suprafetele cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Aceasta este una din masurile de administrare a potentialului productiv viticol, care a fost luata de Comisia Europeana atat pentru a intari echilibrul pietei vitivinicole, cit si in vederea unei mai bune adaptari a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizeaza anumite suprafete viticole a caror productie nu este adaptata cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurari a plantatiilor prin:

a) reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire;

b) reamplasarea parcelelor viticole;

c) replantarea ca urmare a defrisarii obligatorii a plantatiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare

d) modernizare:

-        proiectare, instalare/inlocuire sistem de sustinere pentru conducere si palisaj;

-        modernizarea formei de conducere a vitei-de-vie prin trecerea de la cultura joasa la cultura semiinalta si inalta;

-        modernizarea sistemului de sustinere prin inlocuirea sarmelor si instalarea a 3 randuri de sarme, dintre care minimum doua duble, la sistemul pentru conducere si palisaj in vederea sustinerii butucilor si conducerea lastarilor;

-        instalarea de sisteme de irigatii prin picurare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat programele anterioare de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

 In perioada 2019 - 2023, Romania isi propune sa restructureze, anual, o suprafata de vita-de-vie de aprox. 1000 - 1800 ha, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 - 1% din suprafata viticola totala. Precizam ca in perioada anterioara de programare, 2014-2018, in Romania a fost supusa masurii de restructurare/reconversie o suprafata cultivata cu vita-de-vie de 16235 ha.

 Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producatorii viticoli, persoane fizice sau juridice care detin si/sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

 In anul financiar 2019, Agentia de Platisi Interventie pentru Agricultura a autorizat la platapana la aceasta data, suma de 8,45 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

 De asemenea, din PNS al Romaniei se mai acorda ajutoare pentruurmatoarele masuri:

Ajutor financiar la plata primelor de asigurare a recoltei pentru suprafetele cu soiuri de struguri pentru vin

Investitiile in sectorul vinicol

Ajutorul financiar pentru distilarea subproduselor

Promovarea vinurilor

 Pentru mai multe detalii cu privire la conditiile de accesare a acestei masuri si la conditiile de eligibilitate va rugam sa consultati site-ul APIA si Ghidul solicitantului privind sprijinul financiar pentru restructurarea/reconversia plantatiilor viticole - 2019: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/viti-vinicole

 

 

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE

 

 

0 comentarii3745 vizualizări09 august 2019
rss 2.0
rss 2.0