Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare si prevenirea raspandirii PPA in perioada Sarbatorilor de iarna.

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste, precum si pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane (PPA), este necesara dispunerea unor masuri specifice, precum si intensificarea controalelor sanitare veterinare in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de porc si alte alimente de origine animala destinate consumului uman.

Astfel, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasasud, a stabilit un program de lucru pentru perioadele 03.12.2020 - 24.12.2020 si 28.12.2020-07.01.2021, in baza caruia toti medicii veterinari din cadrul DSVSA, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO), sa efectueze controale oficiale in scopul verificarii modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in abatoare, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de de vanzare cu amanuntul.

Vor fi organizate controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a cerintelor Directivei 2002/60 privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc, in conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2014/709/UE.

Totodata, vor fi verificate in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratului de Politie Jiudeteana Bistrita-Nasaud, mijloacele auto, in vederea verificarii miscarii  porcinelor vii, provenite din gospodariile populatiei situate in zonele afectate de PPA, precum si a carnii proaspete de porc, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu si care au fost obtinute de la porcii vii  proveniti din exploatatiile non-protesionale situate in zonele aflate sub restrictii, ca urmare a evolutiei unor tocare de PPA, incluse in PARTEA III a Anexei la Decizia Comisiei 2014/709/UE, cu modificarile si completarile ulterioare.

D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud reaminteste consumatorilor/proprietarilor de animale, urmatoarele recomandari:

- sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca produsele de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica;

- sa nu consume carnea obtinuta de la porcii sacrificati in gospodaria proprie pana nu obtin, de la medicul veterinar, rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor (sursa de infestare) al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintei omului, cum ar fi: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica). Omul se imbolnaveste numai in urma consumului de carne infestata provenita de la porc domestic, cal, nutrie, mistret, urs, etc.

Avand in vedere existenta cazurilor de trichineloza, atat la porcul domestic cat si la vanatul salbatic, reamintim crescatorilor de animale ca sacrificarea porcului si consumarea produselor obtinute de la acestea, in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Este interzisa comercializarea carnii obtinuta in urma sacrificarii traditionale pentru consum public (magazine, unitati de alimentatie publica, piete agroalimentare, etc) sau catre terte persoane, aceasta carne fiind destinata doar consumului propriu, in familie.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, se recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100-150 grame din pilierii diafragmatici, sau, daca acestia lipsesc, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din judet, medicilor veterinari oficiali de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale (Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangiorz-Bai), precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud (numai pentru confirmare, prin metoda digestiei artificiala), care vor functiona zilnic intre orele 8.30 -16.30 (luni-sambata) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopica se face contra cost (20 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinarii directe, respectiv 74 lei + TVA, prin metoda digestiei artificiale, pentru confirmare - in cadrul LSVSA).

Proprietarii sunt obligati sa predea, medicilor veterinari, odata cu proba adusa la examinare, crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea pretului de piata a animalului, in cazul in care acestia sunt detinuti cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare, cu referire la declararea si inregistrarea obligatorie in registrul agricol si in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor.

Consumatorii pot adresa sesizari, in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, la numarul de telefon al D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau la adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BITA

0 comentarii98 vizualizări04 decembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0