Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 05 August 2021 - 14587
Un nou pas facut pentru sprijinirea infiintarii Punctelor Gastronomice Locale.

Punctele Gastronomice Locale - "vacante cu gust traditional".  Pandemia COVID-19 a schimbat obiceiurile turistice, iar societatea urbana cauta sa redescopere zonele rurale din Romania si patrimoniul gastronomic traditional specific fiecarui areal.

Prin redescoperirea preparatelor culinare din zona rurala, gospodaria taraneasca devine pentru turisti un loc de socializare si de comuniune culturala transmisa prin intermediul hranei. Acest tip de cultura a mancarurilor specifice cadrului rural, gatite  lent, pe baza de retete culinare vechi de generatii, din produse agroalimentare locale, poate fi mentinuta, promovata si oferita celor care viziteaza satele din Romania, fie ele din Delta Dunarii sau din varf de munte, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale (PGL).

Punctele Gastronomice Locale sunt unitati de alimentatie publica de dimensiune redusa, situate in spatiul gospodariilor taranesti, micilor ferme, stane sau adaposturi pescaresti, in care se prepara si se serveste masa, pe baza de retete traditionale, cu resurse locale. Acest concept este menit sa puna in valoare produsele din gospodarie, produsele din comunitate, precum  si produsele obtinute din flora spontana, vanatoare sau pescuit, fiind un suport pentru pastrarea identitatii gastronomice locale, asaltata de turismul de masa care solicita meniuri urbanizate.

Avand in vedere situarea Punctului Gastronomic Local  in apropierea resurselor de hrana, aici se regaseste cel mai scurt drum al produselor din gospodarie in farfuria turistului. Acest aspect devine tot mai important pentru turistii atenti la realitatile economice, sociale, culturale si de mediu ce definesc zona rurala, dornici sa traiasca experienta servirii mesei intr-un cadru autentic, unde hrana este preparata din materii prime proaspete, care incorporeaza toate caracteristicile teritoriului din care provin.

Un Punct Gastronomic Local este potrivit pentru cei care produc alimente de baza si doresc sa ofere servicii de alimentatie publica in deplina siguranta pentru consumator, fara sa detina insa pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitatile de tip familial, care pot sa puna in valoare patrimoniul gastronomic local, prin turism la scara mica (etnoturism, turism gastronomic, turism rural, ecoturism, turism cultural, etc.).

"Cand esti in vacanta nu poti sa mananci "ca la mama acasa", dar cum ar fi sa poti gusta ceva ca "acasa la mama unui localnic"? Lucram de aproape 5 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei si sunt incantat ca a fost facut un pas inainte.." a spus Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23, organizatia initiatoare a conceptului Punct Gastronomic Local.

Elaborarea conceptului privind Punctele Gastronomice Locale a demarat la initiativa Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23 incepand cu anul 2016 si a beneficiat de sprijinul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care a definit cadrul de reglementare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru aceasta activitate.

In acest demers, Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 s-a bazat pe un proces de consultare publica si a urmarit sa simplifice modul in care gospodariile din Delta Dunarii pot sa isi valorifice superior productia prin activitati de alimentatie publica de dimensiune redusa, care sa nu fie doar profitabile, ci sa contribuie si la consolidarea profilului identitar gastronomic al zonei respective.

Avand in vedere oportunitatea de dezvoltare a serviciilor de turism rural de dimensiune redusa in zona montana, Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a promovat la nivelul comunitatilor rurale montane conceptul Punctelor Gastronomice Locale impreuna cu activitatea de cazare a turistilor in gospodariile taranesti (prin inchirierea de camere in scop turistic), concomitent cu consultarile interinstitutionale privind completarea cadrului de reglementare a activitatii economice desfasurate in Punctul Gastronomic Local.

In urma colaborarii stranse dintre Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSSE), Ministerul Finantelor (MF), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF),  Asociatia "Ivan Patzaichin - Mila 23" Tulcea si Asociatia "Gastro Local" Vama Buzaului, cadrul de reglementare al Punctelor Gastronomice Locale s-a completat prin incadrarea de catre INSSE a activitatii economice desfasurate in PGL pe codul CAEN 5610-Restaurante.

Incepand cu anul 2021, in urma deciziei MADR, demersul de promovare a Punctelor Gastronomice Locale de catre Agentia Nationala a Zonei Montane a capatat o dimensiune nationala si a fost demarata organizarea de cursuri de formare profesionala, care ofera participantilor, informatiile utile si necesare pentru  inregistrarea si operarea unui PGL.

Important:     ONRC a acceptat atestatul eliberat participantilor la cursurile de formare profesionala organizate de catre ANZM, destinate persoanelor care doresc sa infiinteze/administreze un Punct Gastronomic Local, ca document care poate fi utilizat in cadrul procesului de inregistrare la ONRC, in calitate de persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau, dupa caz, intreprindere familiala, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016.

 

Cursurile de formare profesionala organizate de catre ANZM, destinate persoanelor care doresc sa infiinteze un Punct Gastronomic Local, sunt gratuite, se adreseaza solicitantilor din intreaga tara si se finalizeaza cu eliberarea unui atestat de participare, necesar pentru inregistrarea la ONRC. Date de contact pentru inscriere la curs:

-      tel. secretariat ANZM: 0722 314 593; 

-      e-mail: formare.profesionala@azm.gov.ro. 

Pentru zona Deltei Dunarii cursurile vor fi organizate in parteneriat cu Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, iar persoana de contact pentru inscriere este Anca Simion nr. tel. 0741 152 800. 

 

Mai multe informatii se regasesc pe website-ul ANZM:

http://azm.gov.ro/wp-content/uploads/2021/04/Anunt-curs-PGL.pdf,

pe pagina Facebook ANZM: https://www.facebook.com/Agentia.Nationala.a.Zonei.Montane  

sau la numarul de telefon 0722 314 593 - Secretariat ANZM.

 

Mai multe informatii privind inregistrarea sanitara-veterinara a Punctelor Gastronomice Locale pot fi obtinute accesand urmatorul link: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/.

 

0 comentarii1225 vizualizări16 iulie 2021
rss 2.0
rss 2.0