Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 16 Octombrie 2024 - 14587
APIA primeste cereri aferente schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 09 august 2023, inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022 in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Beneficiarii sunt crescatorii de animale, care au in posesie permanenta bovine inscrise in BND, in calitate de proprietar de animale si/sau proprietar de exploatatie, respectiv:

  Persoane fizice;

  Persoane fizice autorizate;

  Intreprinderi individuale;

  Intreprinderi familiale;

  Persoane juridice;

  Societati agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererile de solicitare a ajutorului de stat si documentele justificative se depun/ transmit la Centrele APIA, insotite si de declaratia pe propria raspundere ca nu se afla in reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform modelului  prevazut in anexa nr.1 pct.III  din Ordonanta de urgenta nr. 3/2023.

In cazul in care solicitantii nu detin cod unic de inregistrare in Registrul Unic de Identificare al APIA (RUI), inainte de depunerea cererii, au obligatia sa solicite la Centrele APIA inregistrarea, prin depunerea Formularului de solicitare a codului unic de identificare in RUI, conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 a OMADR 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare, in vederea accesarii masurilor reglementate de politica agricola comuna, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele atasate cererii de solicitare a ajutorului de stat si criteriile de eligibilitate sunt prezentate in ANEXA.

Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2023.

Legislatie:

♦ O.U.G nr.3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii  crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

♦ Legea nr. 110/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

       APIA, mereu alaturi de fermieri!

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE

 

 

 

 

ANEXA 

Documentele atasate cererii de solicitare a ajutorului de stat sunt urmatoarele:

Documente generale

-        Copie de pe BI/CI a beneficiarului;

-        Certificatul de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului al beneficiarului, imputernicire si o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal, daca cererea se depune prin imputernicit sau reprezentant legal;

-        Dovada privind coordonatele bancare / trezorerie.

 

Documente specifice

       documentul emis de utilizatorii Sistemului national de identificare si inregistrare a animalelor - SNIIA, din care rezulta efectivul de vaci adulte detinut la data de 31 iulie 2022, precum si cel detinut la data de 31 decembrie 2022, in exploatatia / exploatatiile cu cod atribuit de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, inscrisa /inscrise in cerere;

       in cazul in care in cererea de solicitare a ajutorului de stat in sectorul bovin figureaza mai multe exploatatii cu coduri ANSVSA, documentul mai sus mentionat va fi depus pentru fiecare exploatatie cu cod ANSVSA in parte.

ATENTIE:

Documentul se emite de catre utilizatorii Sistemului national de identificare si inregistrare a animalelor (SNIIA) si va fi transmis in format electronic catre centrele locale / judetene / centrul din municipiul Bucuresti al APIA.

       Dovada valorificarii laptelui:

catre prim-cumparator:

-        copie de pe contractul incheiat pe o perioada de minimum 6 luni cu un prim-cumparator, valabil in perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022  insotita de urmatoarele documente in functie de forma de organizare:

  •  pentru producatorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de inchidere zilnica/factura/facturi din care rezulta ca a valorificat lapte in perioada 1 august 2022- 31 decembrie 2022, iar
  • pentru producatorul persoana fizica, copie de pe factura fiscala  sau copie de pe factura/fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, din care rezulta cantitatea de lapte valorificat in perioada 1 august 2022- 31 decembrie 2022, insotita de copie de pe atestatul de producator, emis inainte de 1 august 2022 si valabil cel putin pana la data de 31 decembrie 2022.

Alte tipuri de valorificare

-        copie de pe factura fiscala sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica, din care rezulta cantitatea de lapte valorificat in perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, insotita de copie de pe atestatul de producator, emis inainte de 1 august 2022 si valabil cel putin pana la data de 31 decembrie 2022;

-        copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii/documentele fiscale aferente laptelui comercializat pentru producatorul care a efectuat valorificarea laptelui in perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica;

-        copie de pe avizele de insotire a marfii care atesta livrarea si de pe notele de intrare-receptie in unitatea de procesare, din care sa rezulte livrarea si receptia laptelui, in perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, la unitatea proprie de procesare, precum si copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care sa reiasa obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.

 

Criteriile de eligibilitate:

a) detin minimum 10 capete vaci adulte in exploatatie cu cod ANSVSA, inregistrate in BND, cu exceptia celor din unitatile administrativ-teritoriale din zona montana prevazute in Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro, "https://pndr.ro/documente/ro/PNS-2023-2027-lista-zonelor-eligibile-pentru-interventiile-HNV-ANC-AEC.xlsx", care detin minimum 5 capete vaci adulte in exploatatie cu cod ANSVSA, inregistrate in BND;

b) au produs si au valorificat lapte in perioada 1 august 2022  - 31 decembrie 2022;

c) beneficiarul ajutorului de stat poate sa fie diferit la momentul depunerii cererii fata de detinatorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru urmatoarele cazuri, cu conditia ca data schimbarii formei de organizare / radierii sa fie cuprinsa intre 31 iulie 2022 si data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:

  1. beneficiarul este persoana fizica autorizata - PFA, intreprindere individuala - II, intreprindere familiala -IF, iar vacile adulte figureaza in BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal -CNP reprezentant PFA, II, IF;
  2. beneficiarul persoana fizica - CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figureaza in BND la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de inregistrare - CUI al PFA/II/IF.

d) existenta la data de 31 decembrie 2022 a cel putin 75% din efectivul de vaci adulte prevazut la lit.a), cu exceptia celor care s-au aflat in una dintre urmatoarele situatii: faliment, lichidare, forta majora sau detin exploatatii supuse restrictiilor sanitare veterinare privind miscarea animalelor cauzate de bolile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429;

e) sa fie inregistrati in registrul unic de identificare, denumit in continuare RUI, si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA;

f) nu se afla in reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului sau in cazul persoanei fizice nu a fost emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la data de 24 februarie 2022;

g) Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in/din exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

0 comentarii49 vizualizări17 iulie 2023




rss 2.0
rss 2.0