Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 16 Iulie 2024 - 14587
Actiune de vaccinare antirabica la vulpi prin distribuirea aeriana si manuala de momeli vaccinale antirabice.

Prin prezenta va comunicam ca actiunea de vaccinare antirabica la vulpi prin distribuirea aeriana si manuala de momeli vaccinale antirabice, actiune aprobata prin HG nr. 55/2008, Ordinul Presedintelui ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea programelor nationale cofinantate, se va desfasura pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud in perioada 08.11.2023 - 23.11.2023.

Campania de vaccinare antirabica a vulpilor se realizeaza astfel:

  1. 1.   Informarea populatiei.

Se realizeaza prin materiale de informare, atentionare si materiale informative cronologice, afisate la primarii, scoli, spitale/dispensare, posta, magazine, statii de autobuz si trasee turistice de catre prestatorul de servicii care a castigat licitatia organizata de ANSVSA.

Actiunea de informare si afisare a materialelor informative (ex. imaginile de mai jos), este in desfasurare la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

 

 

 

2. Distribuirea momelilor pe cale aeriana pe teritoriul Romaniei.

Actiunea de distribuire a momelilor vaccinale pe cale aeriana la nivelul judetului Bistrita-Nasaud incepe in data de 08.11.2023 si se va desfasura pe o perioada de 7 zile, in functie de conditiile meteorologice.

Momelile sunt distribuite din avion in conformitate cu documentele de zbor pregatite in acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare si orientare corecta, se utilizeaza sistemul de navigare si distributie directionata prin satelit (GPS).

Persoanele numite si instruite, distribuie momelile din avion intr-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafete intinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu exceptia zonelor locuite (cu 500 de metri inainte de localitati), cursurilor de apa si zona drumurilor.

 

3. Distribuirea manuala a momelilor vaccinale.

Actiunea de vaccinare antirabica a vulpilor prin distribuire manuala a momelilor vaccinale se va desfasura in perioada 16.11.2023 - 23.11.2023.

Distribuirea manuala a celor 1.650 de momeli vaccinale se va realiza de catre personalul din cadrul fondurilor de vanatoare, instruit de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud.

Momelile vaccinale vor fi amplasate in zonele in care exista vizuini si pe traseele vulpilor.

ATENTIONARI SPECIALE!

Pentru prevenirea contactului direct al mainilor cu momeala (ex. imaginile de mai jos), este obligatorie folosirea manusilor din cauciuc.

 

Daca vaccinul (continutul blisterului de plastic-aluminiu incorporat in momeala vaccinala), vine in contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionata a omului, trebuie contactat imediat medicul. In acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate in conformitate cu reglementarile in vigoare, care se refera la expunerea la virusul rabic.

Daca mainile sau alta parte descoperita a corpului vine in contact cu vaccinul, zona respectiva se va spala abundent cu apa si sapun!

Vaccinul nu este destinat imunizarii animalelor domestice dar, in cazul consumului accidental, s-a constatat ca vaccinul nu este daunator pentru acestea (caini si pisici).

 

La finalizarea campaniei de vaccinare antirabica la vulpi, prin distribuirea aeriana si manuala de momeli vaccinale antirabice pe teritoriul judetului, sau daca apar anumite neconformitati, va vom comunica modul in care aceasta a fost realizata.

 

Cu deosebita consideratie,

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. BOGOLIN IOAN

 

 

0 comentarii3003 vizualizări08 noiembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0