Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 24 Iunie 2021 - 14587
400 milioane de euro pentru plata avansului la platile directe la hectar incepand cu 16 octombrie a.c.

Guvernul a alocat astazi aproximativ 400 de milioane de euro pentru plata avansului la platile directe la hectar. Platile vor fi efectuate de catre APIA incepand cu 16 octombrie a.c. pana la 30 noiembrie a.c., iar numarul agricultorilor care vor beneficia de aceasta acesti bani este de 1.092.000.

Banii alocati de catre Executiv fac parte dintr-un fond total de aproximativ 1 miliard de euro care se acorda pentru platile directe pe hectar, din care aproximativ 700 milioane de euro sunt bani de la Uniunea Europeana (prin Fondul European de Garantare Agricola FEGA), iar restul de aproximativ 300 milioane de euro provin de la bugetul de stat.

"Partea de bani care revine componentei nationale a fost asigurata in bugetul de stat pentru anul 2010 si nu sunt bani luati din alta parte, ci doar din bugetul de stat. Important este ca s-a reusit obtinerea sumelor europene, astfel incat acest avans sa se poata plati incepand cu data de 16 octombrie", a declarat primul-ministru Emil Boc.

 "Pentru anul 2010 am obtinut acel SAPS (Schema de Plata Unica pe Suprafata) care vine de la de UE, de aproape 81 de euro/ha, si, de asemenea, de la bugetul national 50,46 de euro/ha, ceea ce inseamna o suma totala la hectar de circa 130 de euro. Acest avans pe care l-am obtinut, si ni l-a acordat Uniunea Europeana si ca urmare a conditiilor climatice din aceasta vara, ajuta extraordinar de mult agricultorii, stiut fiind ca ei se gasesc intr-o situatie de necapitalizare, o lipsa acuta de surse financiare", a declarat la randul sau ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

          Anul trecut au fost acordate subventii la hectar de 117 euro – 71 euro/ha de la UE si 46 euro/ha de la bugetul national.

 

                                             Biroul de presa

 

 

0 comentarii3339 vizualizări07 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0