Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 05 August 2021 - 14587
Vizarea carnetului de rentier.Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Centrul Judetean Bistrita Nasaud,  anunta faptul ca incepand cu data de astazi, 01.03.2012, rentierii se pot prezenta, peronal sau prin mandatar/curator/tutore, la sediul APIA din strada Tarpiului nr. 21A, pentru vizarea carnetului de rentier.

Perioada in care carnetele de rentier agricol pot fi vizate, este  1 martie - 31 august.

Rentierul agricol trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

-          carnetul de rentier agricol

-          actul de identitate in original

-          document coordonate bancare (optional)

-          contract/contracte de arendare existente la dosar

-          decizia de la comisia de expertiza medicala pentru gradele de invaliditate I si II

 In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin mandatar, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

            -  actul de identitate al mandatarului in original si in copie

-  procua speciala autentificata, in original si in copie

 

 In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin curator, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

             - curatela instituita de instanta de tutela, in original si copie

        - actul de identitate in original si copie al curatorului

In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin tutore, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

- hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din care sa reiasa ca solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, in original si copie

- actul de identitate in original si copie al tutorelui

APIA Bucuresti  va face plata rentei prin mandat postal sau prin virare in contul bancar, dupa data de 31 august 2012.

 A.P.I.A. Centrul Judetean Bistrita Nasaud

 

 

 

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza joi, 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, in intervalul 1 martie - 15 mai 2012, o singura cerere de plata. Pentru cererile de plata depuse incepand cu data de 15 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR) pe toata suprafata fermei.

Schemele / masurile de sprijin pe suprafata cuprind:

 • Schema de plata unica pe suprafata (S.A.P.S.);
 • Plati nationale directe complementare (P.N.D.C.):
  • PNDC 1 - culturi in teren arabil;
  • PNDC 2 - in pentru fibra;
  • PNDC 3 - canepa pentru fibra;
  • PNDC 4 - tutun;
  • PNDC 5 - hamei;
  • PNDC 6 - sfecla de zahar.
 • Schema de plata separata pentru zahar;
 • Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decat zona montana;
 • Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala:

      Masura 211 - Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate - ZMD;

      Masura 212 - Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural - ZSD si ZDS;

      Masura 214  -  Plati de Agro-mediu:

 • pachetul 1 (P1) - pajisti cu inalta valoare naturala;
 • pachetul 2 (P2) - practici agricole traditionale;
 • pachetul 3 (P3) - pajisti importante pentru pasari;
 • pachetul 4 (P4) - culturi verzi;
 • pachetul 5 (P5) - agricultura ecologica;
 • pachetul 6 (P6) - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);
  • pachetul 7 (P7) - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca     cu gat rosu (Branta ruficollis).

Se pot combina pe aceeasi parcela P1 cu P2 sau P4 cu P5, insa nu si P4 cu P7.

Un element important si in Campania 2012 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente, si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2012, prin acces la internet, pot sa completeze electronic declaratia de suprafata, sa  vizualizeze si, dupa caz, actualizeze propriile parcele - asa cum au fost digitizate in campania anterioara. De asemenea, fermierii isi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile in baza de date (LPIS) a APIA.

Schemele / masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Pentru Campania 2012, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 1,087 miliarde euro din FEGA pentru plata unica pe suprafata.

 SERVICIUL COMUNICARE SI PROMOVARE PROGRAME

0 comentarii4123 vizualizări01 martie 2012
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0