Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Carnea de miel mai scumpa la Pastele din 2012.

Cu toate ca statisticile oficiale situeaza judetul Bistrita-Nasaud pe locul zece intre judetele Romaniei dupa numarul de ovine existente in acest judet (peste 250.000 exemplare), mai multe indicii ne fac sa credem ca in acest an carnea de miel de Paste va fi la un pret mai ridicat decat in anul trecut. Desigur, cifra care exprima un pret oarecare creste de la un an la altul in primul rand datorita inflatiei si devalorizarii monedei in cauza.

Apoi, pretul oricarui produs este influentat de pretul de productie, care in cazul carnii de miel este influentat de furajele proteice aflate inca din toamna la un pret majorat.

In al treilea rand, intervine modalitatea de vanzare a produsului (en gross sau en detail), care si aceasta prezinta avantaje si dezavantaje atat pentru producator cat si pentru cumparatorul cu amanuntul, obligat astfel sa acopere adaosul intermediarului.

In fine, deloc de neglijat este si cererea si oferta pentru un produs aflat spre vanzare, care in cazul carnii de miel intervine solicitarea pe piata externa, unde se practica preturi mult mai ridicate decat cele din Romania.

In consecinta, crescatorii de ovine aflati in acest caz in postura de producatori de carne de miel de Paste (adica miel sacrificat care are concomitent cu carcasa si capul si viscerele), sunt mai avantajati-din toate punctele de vedere- sa vanda mieii en gross in viu la achizitori, cu destinatia -piata externa.

Astfel, mai multe oi devin oi pentru muls de pe urma carora se produce casul si urda, spre deosebire de situatia cand se vand doar cativa miei, caz in care productia de lapte de la respectivele oi este prea mica pentru a putea fi valorificata.

Orientativ, daca piata externa este foarte dispusa sa ofere 25,00 lei (RON) sau chiar mai mult pe carnea de miel de Paste (carcasa +cap+viscere, toate la acelasi pret), calculand pe baza randamentului, in viu ajunge la cca. 15 lei/kg.

Nu de putine ori s-a spus ca mielul de Paste este o trufanda, un rasfat, s.a.m.d., judecand dupa rigorile europene.

Romania devenita "tara europeana" este afectata si ea de rigorile europene, inclusiv la pretul carnii de miel de Paste, chiar daca aceasta tara a fost considerata intotdeauna o tara cu mari resurse in domeniul oieritului.

Spusele Tarului Nicolae al II-lea care l-a parafrazat pe generalul Bismark precum ca "aceasta (Valahia) nu este o tara si un popor, ci o profesie", au ramas valabile dar in context european.

Fara malitiozitate, se pare ca ridicarea prestigiului ariei ocupationale "oier" -absolut necesara-  cu ocupatiile aferente, modifica si scara valorilor materiale, sociale, culturale, etc . in oierit .

Concluzia : lumea se afla intr-o permanenta schimbare.

 

 Presedintele AJCMO "Dealu Negru".

 Ing. Vasile Turculet.

2 commentarii2800 vizualizări20 martie 2012




rss 2.0
rss 2.0