Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 24 Iunie 2021 - 14587
In muntii Rodnei au fost observate 126 de capre negre.

Actiunea de estimare a efectivelor de capra neagra din fondurile de vanátuare suprapuse partial peste raza Parcului National Muntii Rodnei, s-a desfurat in data de 28 octombrie 2010, fiind efectuate de reprezentantii gestionarilor fondurilor cinegetice impreuna cu reprezentanti ai A.P.N.M.R, actiune coordonata simultan pe toate fondurile de vinatoare de reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj Napoca.

Actiunea a demarat cu o scurta sedinta de organizare si instruire desfasurata la sediul A.P.N.M.R din Rodna, respectiv la punctul de lucru al A.P.N.M.R-Borsa, unde au participat persoanele desemnate ca titulari de trasee, precurn si reprezentanti din cadrul institutiilor invitate in calitate de observatori, totalizind un numar de 62 persoane.

Incepand cu ora 07°° s-a declansat actiunea de evaluare efectiva in teren, aceasta fiind desfasurata simultan pe toate traseele stabilite, pentru a evita inscrierea dubla a unor exemplare. Timpul pe toata durata actiunii de evaluare a fost favorabil, stratul de zapada inregistrand 10—15 cm.

Au fost observate un numar total de 126 exemplare de capra neagrá. La actiunea de teren au participat reprezentanti din cadrul urmatoarelor institutii:

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj Napoca, Administratia Parcului National Muntii Rodnei, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Násaud, Directia Silvica Maramures, Directia Silvica Bistrita Nasaud, Directia Silvica Suceava,

Ocolul Silvic Comunal Telciu, Asociatia Cinegetica Ursul Brun, Asociatia cinegetica Wasser Cerbul Carpatin,  Ocolul Silvic Maieru, Ocolul silvic Izvorul Somesului, Ocolul  Silvic Cormaia Anies, Postul de Jandarmi Montani Rodna, Postul de jandarmi montani Borsa, O.N.G. ECO Rodna, Voluntari - care anual ne sprijina in actiunea de teren.

 

Cu ocazia actiunilor similare de evaluare, desfasurate in primavara anului 2009 au fost observate 118 exemplare, in toamna anului 2009 au fost observate 37 exemplare, in primavara anului 2010 au fost observate 134 exemplare, jar in toamna anului 2010 s-au observat 126 de exemplare de capre negre, cifrele indicand o dinamica favorabila populatiei existente pe raza fondurilor de vinatoare suprapuse partial peste Parcu National  Muntii Rodnei.

 

0 concluzie certa se desprinde din toata actiunea si  anume ca prezenta exemplarelor tinere (iezii sub un an) a fost observata in special in partea sudica, aceasta fiind mai slab reprezentata numeric cu ocazia observatiilor efectuate in toamna decat in primavara.

De asemenea, mentionam faptul ca datorita unui strat de zapadá destul de consistent exemplarele de capra neagra care au fost observate erau retrase catre limita inferioara a golului alpin, respectiv in zona cu jnepenis asadar ca numarul exemplarelor de capra neagra vazute nu reprezinta fidel numarul total al caprelor negre existente in Masivul Muntii Rodnei.

Se observa o stare buna de sanatate a exemplarelor observate, semnale certe ca populatia dispune de conditi de dezvoltare, habitatul fiindu-i favorabil.

Este extrem de necesara continuarea procesului de estimare a efectivelor de capria neagra pentru a putea stabili masuri eficiente de management consecutiv cu scopul aducerii efectivelor la nivelul capacitatii de suport a habitatului.

 

INSPECTOR SEF.

Dr. ing. Grigore AVRAM

 

Intocmit responsabili activitate cinegetica

Consilier - Catalin Adrian STEOPAN

Consilier - Vasile TIMIS.

0 comentarii3682 vizualizări30 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0