Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Au fost muscati de catre o vulpe.

In data de 03.11.2012, intr-o gospodarie din localitatea Bistrita-Bargaului, a patruns o vulpe provenita din mediul silvatic care a fost observata de proprietar.  Incercand sa o imobilizeze, sotia si fiul proprietarului gospodariei au fost muscati de catre vulpe. Persoanele muscate de vulpe au fost transportate la Serviciul de urgenta Bistrita in vederea acordarii asistentei sanitare de specialitate. Gospodaria este situata langa padurea fondului de vanatoare 26 Colibita apartinand de Ocolul Silvic Bistrita Bargaului.

Proprietarul  a anuntat medicul veterinar  Dr. Rus  Nistor de cele intamplate, care s-a deplasat la fata locului  a verificat zona dar vulpea nu a fost gasita din cauza intunericului.

A doua zi, in data de 04.11.2012 a fost organizata o partida de vanatoare de catre reprezentantii Ocolului Silvic Bistrita Bargaului, in Fondul de vanatoare 26 Colibita, in urma careia au fost vanate doua vulpi. Cele doua vulpi  vanate si o vulpe ucisa de caini intr-o alta gospodarie din Bistrita-Bargaului  au fost   trimise pentru efectuarea de analize in vederea depistarii rabiei la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita Nasaud.

A fost instituit plan de masuri si restrictii, cu ocazia suspicionarii rabiei.

In urma analizelor de laborator pentru detectia rabiei la cele trei vulpi rezultatul examenelor efectuate este pozitiv.

Cu ocazia confirmarii rabiei, in data de 06.11.2012 a fost instituit Planul de masuri care cuprinde urmatoarele:

-  declararea oficiala a bolii

 - convocarea Unitatii locale de sprinjin

- instituirea restrictiilor de circulatie a animalelor domestice si salbatice , a persoanelor din si inspre focar.

- tinerea sub observatie clinica a animalelor receptive la rabie din focarul de boala

-notificarea declararii bolii la DSVSA Bistrita, dispensarul uman, ocolul silvic si circumscriptiile sanitare veterinare invecinate

- se vaccineaza antirabic speciile receptive la rabie.

Ocoalele silvice si Asociatiile de vanatoare  vor monitoriza toate animalele salbatice si vor anunta medicul veterinar de orice suspiciune in privinta sanatatii vanatului. Tot vanatul impuscat sau gasit mort va fi dirijat catre LSVSA Bistrita prin intermediul medicului veterinar care participa la vanatoare.

Ridicarea masurilor si restrictiilor sanitare veterinare, stingerea bolii se va face de catre medicul veterinar oficial, dupa efectuarea si respectarea masurilor sanitar veterinare restrictive.

 

 Reamintim populatiei ca rabia este o zoonoza foarte grava care se transmite de la animale la om, prin saliva animalelor bolnave care au muscat sau zgariat. In cazul suspiciunii de rabie, populatia trebuie sa anunte imediat medicul veterinar in vederea izolarii si punerii sub observatie a animalelor suspecte. Informam proprietarii ca vaccinarea antirabica a cainilor si pisicilor este o actiune obligatorie si se desfasoara in perioada octombrie-noiembrie.


 In perioada 08-09.11.2012, Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Lantului Alimentar, din cadrul ANSVSA  organizeaza la Bistrita, intruirea resposabililor pe rabie din 16 DSVSA judetene.

Instruirea vizeaza activitatea de vaccinare antirabica orala cu momeli vaccinale prin distributie manuala si aeriana la vulpi.

In conformitate cu Programul strategic al Romaniei de supraveghere, control si eradicare al rabiei aprobat prin H.G.nr.55/2008 cu modificarile ulterioare, aprobat de catre Comisia Europeana pentru anul 2012 prin Decizia 2011/807/EU amendata prin Decizia 2012/147/EU, campania de vaccinare se va efectua in perioada noiembrie- decembrie 2012.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BITA

 

0 comentarii3920 vizualizări07 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0