Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Actiuni sanitar-veterinare in vederea depistarii si prevenirii tuberculozei si a rabiei.

In lunile octombrie si noiembrie 2012, in judetul Bistrita-Nasaud se desfasoara doua actiuni sanitare veterinare de interes national in vederea depistarii si prevenirii bolilor transmisibile de la animale la om, respectiv tuberculoza si rabia.

Pentru depistarea tuberculozei bovine, in exploatatiile calificate oficial "libere de tuberculoza" se vor tuberculina prin testul comparativ simultan (T.C.S.) aproximativ 67 000 capete bovine cu varsta de peste 6 saptamani. Pentru desfasurarea acestei actiuni, D.S.V.S.A. a achizitionat cantitatea necesara de tuberculina bovina si aviara care a fost distribuita medicilor veterinari concesionari. In cursul lunii octombrie 2012, medicii veterinari de libera practica din judetul Bistrita-Nasaud au depistat, prin T.C.S., un numar de 9 bovine pozitive care au fost evaluate in vederea despagubirii, in conformitate cu prevederile HGR nr. 1214/2009. Animalele pozitive au fost sacrificate in abator, iar in exploatatii au fost impuse masuri de restrictii.

D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud va despagubi proprietarii animalelor reactionate pozitiv la T.C.S. cu suma de 23 273 RON.

De asemenea, in campania de toamna de recoltare a sangelui la specia cabalina au fost depistati un numar de 6 cai diagnosticati pozitiv, in LSVSA B-N,  la anemia infectioasa ecvina. Cabalinele au fost evaluate, sacrificate in abator si proprietarii vor fi despagubiti conform HGR nr. 1214/2009, cu suma de 19 600 RON, de catre DSVSA Bistrita-Nasaud.

 

 

Director executiv,

Dr. Romulus BITA

1 comentariu3794 vizualizări09 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0