Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 24 Iunie 2021 - 14587
Criza din sectorul zootehnic in UE.

In ultimii doi ani, pretul cerealelor a crescut constant datorita vremii nefavorabile si speculatiilor financiare. Ca urmare, fermierii au probleme in hranirea animalelor, riscul pentru consumatori fiind reducerea productiei de carne. Joi 11 noiembrie, deputatii europeni au discutat cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, despre actiunile viitoare ale UE in acest domeniu. Acestia au mai cerut Comisiei sa se asigure ca impactul speculatiilor asupra agriculturii este limitat.
"Sectorul zootehnic trece printr-o situatie dificila datorita mai multor factori: cresterea costurilor de productie, competitia generata de importuri si cresterea preturilor hranei", a spus eurodeputatul James Nicholson (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) in cadrul dezbaterii.
Conform socialistei spaniole Iratxe García Pérez, costurile de productie ale cerealelor au crescut cu 50% in ultimele doua luni, datorita speculatiilor financiare. "Cresterea preturilor cerealelor a durat multi ani; statisticile arata ca o parte din ferme au fost abandonate", a adaugat Esther Herranz García (Spania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).

Speculatiile vor fi limitate

Multi deputatii europeni au salutat recenta decizie a Comisiei Europene de a elibera cereale din stoc pentru a tine sub control preturile alimentelor, ca masura de ajutorare a fermierilor.
"Piata nu mai este sub tensiune" dupa anuntarea interventiei asupra cerealelor, a spus comisarul Dacian Ciolos. Conform dumnealui, problema nu a aparut din cauza unei crize a cerealelor, ci din cauza speculatiilor. Domnul Ciolos a mai spus ca institutia sa va face o propunere privind abordarea speculatiilor si ca reforma politicii agricole comune va include un mecanism nou pentru volatilitatea veniturilor.

Dependenta de tarile terte si competitia necinstita

Domnul Nicholson s-a declarat ingrijorat de siguranta resurselor de hrana in Europa, care este "prea dependenta de tarile terte".
Mai multi eurodeputati au criticat dezechilibrul creat de standardele inalte aplicate fermelor UE si cele reduse aplicate produselor importate. Acestia au cerut ca standardele legate de mediu sa fie aplicate si alimentelor importate (Albert Dess, Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Germania) si ca cele legate de bunastarea animalelor sa fie cerute pentru produsele ce vin din afara pe piata UE (Janusz Wojciechowski, Conservatorii si Reformistii Europeni, Polonia).

Distribuitorii castiga prea mult

Comisia trebuie sa puna in practica masuri de eliminare a diferentei dintre preturile platite de consumatori si cele primite de producatori, a aratat liberalul irlandez Liam Aylward. Romanul Rares-Lucian Niculescu, de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), a criticat sumele mari care "raman in mainile distribuitorilor".
"Fermierii supravietuiesc cu 700-800 de euro pe luna. Consumatorii platesc 17 euro pe kilogramul de carne in supermarket, dar pentru acelasi produs producatorii primesc doar 3 euro pe kilogram. Este cinstit? Criza va distruge fermierii europeni", a spus eurodeputatul José Bové (Verzi, Franta). (Buletin informativ al Parlamentului European, 12 noiembrie 2010).

Departamentul de Imagine si Comunicare
PDL Bistrita-Nasaud

 

0 comentarii3563 vizualizări15 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0