Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Luni 28 Noiembrie 2022 - 14587
OIERITUL DE MUNTE IN MAINI PRICEPUTE.(25 de poze)

Dragobetele, 24 februarie  a  reprezentat  pentru membri  Asociatiei  Judetene  a  Crescatorilor  Montani   de  Ovine "DEALU NEGRU"- Bistrita-Nasaud o zi cu  dubla semnificatie. In aceasta zi, membrii asociatiei   au facut  bilantul anului trecut si in perspectiva anului 2013 si-au  ales noua conducere care sa le "poarte de grija' cum a apreciat unul dintre participantii la lucrarile sedintei ordinare a adunarii Generale a A.J.C.M.O. "DEALU NEGRU"Bistrita -Nasaud. In cadrul sedintei ordinare,  auditoriului a fost prezentat  Raportul de activitate al AJCMO " Dealu Negru"BN pe anul trecut  si  raportul financiar al asociatiei judetene.

                            Raportul financiar a ilustrat operativitatea  cu care Consiliul Director si-a platit datoriile catre stat, uneori chiar in detrimentul altor nevoi financiare, acest lucru fiind considerat ca o urgenta de gradul unu. La solicitarea membrilor cotizanti li s-a prezentat situatia taxelor pe care AJCMO "Dealu Negru" BN  este obligata sa le suporte de-a lungul unui an financiar-contabil. Din discutiile purtate pe aceasta tema, a rezultat  ca unii membri din  asociatie  nu cunosc destinatia mult vehiculatei taxe COP(controlul oficial al productiei) si care se ridica la valoarea de 2,5 lei pe cap de ovina. In  urma explicatiilor venite din partea Consiliului Director, s-a insusit filiera pe care aceasta suma o parcurge, ceea ce practic inseamna 1,05 bani  dirijati catre fondul de  stat, diferenta de doar 1,45 lei urmand sa fie gestionata de catre asociatie.

                          Interesati in a-si vinde produsele, membri asociatiei au ridicat probleme  legate de modul in care aceste produse pot fi puse in valoare cu preturi mai"rezonabile " din punctul de vedere al oierilor montani. Astfel au aflat de  recomandarea  privind organizarea lor in "grupuri de producatori"structurate pe zone de activitate(ex. Valea Somesului, Valea Bargaului)etc,  si de unde potentialii cumparatori pot prelua cantitati mari de produse.

                          O veste buna pentru membri AJCMO " Dealu Negru" a fost aceea referitoare la o solicitare din partea statului chinez de preluare a unor efective de amelioratori genetici, ceea ce face ca un berbec  spre exemplu   intrat in acest circuit , sa valoreze cat  o vaca cu lapte. La aceasta apreciere a valorii  animalelor concura si faptul ca dupa patru ani exemplarele aflate in "batatura" oierilor montani nu se mai vand la pretul pietei ,ci ca valoare genetica.

                          O  anume stare de nemultumire i-a atins insa pe unii membri in momentul in care s-a pus problema performantei. Cei "cu musca pe caciula"au inghitit cu greu informatia potrivit careia  din 2014 subventiile nu mai sunt date de statul roman ci direct de UE, iar aceste subventii vor fi acordate  NUMAI  pe baza de  PERFORMANTA.

                          Apreciind in unanimitate eforturile vechii conduceri a  AJCMO "Dealu Negru" Bistrita- Nasaud, participantii la adunarea generala au incredintat un nou mandat vechii conduceri, a carei realizari au facut cunoscuta asociatia de la Bruxelles la Londra si de la Bucuresti la Chambery.

                Fl.  Orban.

1 comentariu2583 vizualizări24 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0