Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Social Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Toate sunt bune si frumoase la SISTEMUL DE GOSPODARIRE AL APELOR !?.

RAPORT privind  situatia exploatarilor de balast din albiile minore si majore  ale cursurilor de ape de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.  In baza Ordonantei de Urgenta nr. 195/2005  privind protectia mediului aprobata prin Legea nr.265/2006 cu modificarile ulterioare, a Legii Minelor nr. 85?2003 cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud a emis Ordinul nr. 112/12.05.2010 privind constituirea  comisiei in vederea verificarii respectarii prevederilor legale privind exploatarea  si prelucrarea agregatelor minerale din albiile minore si majore ale cursurilor de ape de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

            Prin Ordinul nr. 112/12.05.2010 s-a numit o comisie cu rol de verificare  si control al perimetrelor de exploatare a nisipurilor si pietrisurilor din albiile minore si majore ale cursurilor de apa de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, avand urmatoarea componenta:

-Jean Dorin TEODORESCU  din partea Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud;

-Valerian SALAGEAN din partea Inspectoratului Teritorial pentru Resurse Minerale Bistrita;

-Gabriel Vasile PETRAS din partea Comisariatului Judetean Bistrita-Nasaud al Garzii Nationale de Mediu;

-Calin SILAGY din partea Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud;

            Comisia a verificat toti agentii economici de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud care executa lucrari de extractie a agregatelor minerale precum si prelucrarea acestora. Comisia si-a desfasurat activitatea in intervalul mai-iulie 2010.

            Datorita precipitatiilor cazute precum si a viiturilor produse in intervalul mai-iulie actiunea s-a desfasurat cu intermitenta, fapt ce a dus la intarzierea finalizarii ei.

            Prezentarea raportului este structurata pe situatia din albiile minore din albiile majore si situatia statiilor de sortare. Cu fiecare agent economic s-a intocmit proces-verbal ce contine un plan de  masuri. Realizarea  acestor masuri se au in vedere la controalele de specialitate efectuate in continuare de reprezentantii Garzii de Mediu, ai Inspectoratului Teritorial pentru Resurse Minerale si ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud

            Scopul controlului a fost acela de a se urmarii ca agentul economic sa fie reglementat din punct de vedere al legislatiei de mediu, a resurselor minerale precum si a apelor. S-a avut in vedere si respectarea  concordantei din prevederile actelor de reglementare si situatia reala din teren.

            In urma verificarilor efectuate  la perimetrele de exploatare a nisipurilor si pietrisurilor albie minora si majora  din arealul SGA Bistrita – Nasaud, s-au constatat urmatoarele:

 

  • In perimetrele situate in albiile minore ale cursurilor de apa Somesul Mare, Anies, Cormaia, Ilva Salauta, Sieu, Bistrita, Valea lui Tanase, Valea Secu, Bargaul, Budacul si Valea Lecior  detin acte de reglementare un numar de 20 agenti economici si comune, dupa cum urmeaza:

-SC MATCON SA BISTRITA

-SC LDP SA BISTRITA

-SC CPC CELSIE SRL BISTRITA

-SC IONES SACIS SERV SRL BISTRITA

-Comuna Ilva Mica

-Comuna Feldru

-SC VIAN TRANS SRL Sangeorz-Bai

-SC PIETRIS SRL Rodna

-SC VALEA SECII SRL Anies

-SC THEODIA SRL ANIES

-SC MORAR CONSTRUCTII Sangeorz-Bai

-SC MIS GRUP SRL Anies

-Comuna Telciu

-SC CONSTRUCT PEROM SRL BISTRITA

-SC ROMSTRADE SRL Adunatii Copaceni

-Comuna Josenii Bargaului

-Comuna Livezile

-Comuna Prundu Bargaului

-Comuna Tiha Bargaului

-Comuna Lesu

  •  Sunt in curs de autorizare un numar de 3 agenti economici dupa cum urmeaza:

-SC DIMEX 2000 COMPANY SRL Rebra

-SC INDEMANAREA PRODCOM SRL BISTRITA

-SC OVIOLI TRANS SRL Jelna

  • In perimetrele situate in albiile majore ale cursurilor de apa Somesul Mare si Sieu detin acte de reglementare 8 agenti economici dupa cum urmeaza:

-SC ACI SA Cluj

-SC INDEMANAREA PRODCOM SRL Bistrita

-SC SICICORA SRL Negrilesti

-SC MATCON SA Bistrita

-SC ARL SA Cluj

-SC INFRATIREA NEGRILESTI SRL Negrilesti

-SC CIPT PARTENER SRL Bistrita

-SC CML RO Beclean

  •  Sunt in curs de autorizare un numar de 4 agenti economici dupa cum urmeaza:

-SC MOISAN TRASIMPEX SRL Bistrita

-SC EFES TOURS SRL Bistrita

-SC LDP SA Bistrita

-SC OVIALI RAUL SRL Cusma

  • In albiile majore ale cursurilor de ape detin acte de reglementare 21 agenti economici ce detin  statii de sortare-spalare-concasare ce prelucreaza agregatele minerale din perimetrele albie minora-albie majora dupa cum urmeaza:

-SC MATCON SA BISTRITA

-SC LDP SA BISTRITA

-SC CPC CELSIE SRL BISTRITA

-SC IONES SACIS SERV SRL BISTRITA

-SC ROMSTRADE SRL Adunatii Copaceni

-Comuna Livezile

-SC INDEMANAREA PRODCOM SRL BISTRITA

-SC SICICORA SRL Negrilesti

-SC ARL SA Cluj

-SC INFRATIREA NEGRILESTI SRL Negrilesti

-SC CIPT PARTENER SRL Bistrita

-SC CML RO Beclean

-SC MOISAN TRASIMPEX SRL Bistrita

-SC EFES TOURS SRL Bistrita

-SC LDP SA Bistrita

-SC SOMES AGREGATE SRL Negrilesti

-SC COTUTIU CONSTRUCT SRL Bistrita

-SC PETRICALINI-CONSTRUCT SRL Crainimat

-SC MUFLONUL SRL Chiuza

-SC ACI SA Cluj

-SC STAR SRL Cristestii-Ciceului

 

Concluzii

 La actiunea de control nu s-au gasit agenti economici care sa nu detina acte de reglementare sau sa nu fie in procedura de emitere a acestora.

Analizand  situatia perimetrelor din albia minora rezulta ca acestea prezinta un potential scazut  din punct de vedere calitativ si cantitativ inregistrandu-se chiar epuizarea lor.

Pe cursurile de apa de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud  nu s-au mai inregistrat viituri importante din luna martie 2001 cand debitele au avut valori cuprinse intre 10 si 5%, aceasta fiind o viitura  de origine pluvio-nivala. In intervalul de dupa 2001 pana acum s-au inregistrat doar cresteri relative mici atingand valori numai pana la cota de atentie.

Datorita acestui fapt nu s-a mai putut produce fenomenul de rupere si rulare a fragmentelor de roca din bazine superioare ale cursurilor de ape pana la  cursul inferior al acestora nemaifiind posibila regenerarea perimetrelor. Depunerile au constat din fragmente fine putin nisip si mai mult mal.

In cursul acestui an datorita numai unor viituri  care au adus numai mal pe formatiunile existente in albia minora s-a format o coperta pe care s-a dezvoltat cu rapiditate vegetatia. Faptul are un impact negativ scazand practic valoarea zacamantului, datorita unor lucrari specifice de defrisare si decopertare.

Analizand situatia din perimetrele din albia majora  acestea prezinta un potential cantitativ si chiar calitativ ridicat  chiar in situatiile cand se executa  lucrari pregatitoare si de finalizare.

             Firmele importante de pe teritoriul judetului din lipsa rezervelor din albiile minore  au abordat acest gen de exploatare, in cursul ultimilor ani actiunea  fiind in dezvoltare.

             Relevam faptul  ca la controlul efectuat de comisie s-a constatat faptul ca procesul de extractie si sortare  in general  este mult diminuat  datorita lipsei de comenzi.

In baza actelor de reglementare emise respectiv permisul de exploatare si autorizatia de gospodarire a apelor agentul economic plateste o redeventa miniera la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru cantitatile extrase din albiile minore si majore iar la Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa se plateste contravaloarea cantitatii de balast extrase din albia minora precum si a volumului de apa folosit in procesul tehnologic de spalare-sortare.

Evidentierea cantitatilor de balast extrase precum si a volumului de apa folosit la statii este materializata in procese-verbale pe baza carora se emit facturile de plata.

Plata redeventei miniere se realizeaza dupa declararea beneficiarului a cantitatii de balast extrase din albiile minore si majore.

Actiunea de verficare a agentilor economici care extrag si prelucreaza aggregate minerale este continua si are ca scop verificarea conditiilor din actele de reglementare.

 

                                               DIRECTOR

                                       Ing. Daniel Stefan RUS

4 commentarii5264 vizualizări09 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0