Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Patru ani de la infiintarea S.M.U.R.D. Bistrita - Nasaud.

Astazi, 3 decembrie 2013, se implinesc patru ani de la infiintarea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Decarcerare Bistrita - Nasaud . Odata cu trecerea timpului, S.M.U.R.D. Bistrita - Nasaud a crescut: primul echipaj SMURD (ambulanta de tip B2 - prim ajutor) a fost dislocat in orasul Singeorz Bai, inca de la sfarsitul anului 2008, acoperind necesitatile sistemului judetean de interventie la urgentele prespitalicesti in zona Vaii Somesului, iar astazi inspectoratul are cinci echipaje care sunt permanent pregatite sa intervina.

Astfel, in 3 decembrie 2009, odata cu infiintarea SMURD Bistrita - Nasaud, au fost operationalizate alte doua echipaje de prim ajutor de la Detasamentul de Pompieri Bistrita, respectiv Sectia de Pompieri Nasaud si echipajul de terapie intensiva mobila, incadrat tot la subunitatea din municipiul Bistrita. Familia S.M.U.R.D. Bistrita Nasaud s-a marit in luna iunie 2012, prin operationalizarea modulului SMURD Beclean si dislocarea subunitatii din Prundu Birgaului, reusindu-se in acest mod dotarea fiecarei subunitati a inspectoratului cu echipaje de prim ajutor SMURD, achizitionate prin Programul Operational Regional, respectiv prin grija autoritatilor publice locale.

Ambulanta de terapie intensiva mobila "C1", aflata in prezent in slujba cetateanului, a intrat in dotarea inspectoratului la inceputul anului 2012, prin intermediul Ministerului Sanatatii. Aceasta este dotata cu medicatie si aparatura pentru terapie intensiva de ultima generatie, iar echipajul este format din medic specialist in medicina de urgenta si asistent medical din cadrul U.P.U.- S.M.U.R.D. al Spitalului Judetean Bistrita - Nasaud si doi paramedici de la I.S.U. "Bistrita", unul dintre acestia fiind si conducator auto. In perioada decembrie 2009 - februarie 2012, acest echipaj si-a desfasurat activitatea pe o ambulanta donata de catre Asociatia Internationales Bildungs - und Sozialwerk e.V din Germania, cu ajutorul Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud si echipata prin programul "2 la suta pentru SMURD".

S.M.U.R.D. Bistrita - Nasaud isi desfasoara activitatea sub coordonarea medicala a Unitatii de Primiri Urgente (U.P.U. - S.M.U.R.D.) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, iar dispecerizarea si coordonarea urgentelor la care raspund echipajele S.M.U.R.D. sunt asigurate prin sistemul unic pentru apeluri de urgenta 112 si dispeceratul comun I.S.U.- S.A.J, infiintat in luna iulie a anului 2012.

Statistica arata ca, de la infiintarea S.M.U.R.D. Bistrita - Nasaud, in decembrie 2009 si pana in prezent, echipajele au salvat zeci de mii de adulti si copii. Daca in 2009, de la inaugurare pana la sfarsitul anului cele trei echipaje de prim ajutor (Singeorz - Bai, Bistrita si Nasaud) au avut 841 de interventii, numarul acestora a crescut de la an la an. Astfel, in anul 2010 echipajele de prim ajutor si cel de terapie intensiva mobila au intervenit la 3.435 de cazuri, in anul 2011 au avut 4.215 solicitari, in 2012 au intervenit la 6601 solicitari, iar de la inceputul anului 2013 si pana in prezent au intervenit la peste 7.500 de solicitari.

Cei patru ani de existenta a Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare in judetul Bistrita - Nasaud sub deviza "Cine salveaza o viata, salveaza o lume" se  concretizeaza in mii de misiuni si ore de munca in slujba oamenilor, pentru salvarea vietii acestora.

Pentru a marca acest eveniment intr-un mod educativ/instructiv si placut, ziua de 3 decembrie este declarata "Ziua portilor deschise" la toate subunitatile inspectoratului, ocazie cu care cei interesati sunt asteptati sa vada aspecte din viata paramedicilor si a pompierilor militari care incadreaza echipajele de descarcerare.

Multumim, cu aceasta ocazie, pentru sprijinul acordat pentru functionarea S.M.U.R.D. Bistrita - Nasaud domnului ministru secretar de stat, dr. Raed Arafat, Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud, Primariilor Bistrita, Nasaud, Beclean, Singeorz - Bai si Prundu Birgaului, Directia de Sanatate Publica Bistrita - Nasaud, Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita - Nasaud, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita - Nasaud, Inspectoratul de Jandarmi Judetean si nu in ultimul rand, partenerului nostru, Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita - Nasaud.

 COMPATIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU BISTRITA - NASAUD.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

1 comentariu3339 vizualizări03 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0