Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Rolul voluntariatului in situatii de urgenta.

Prin voluntariat se intelege activitatea de interes public, desfasurata benevol, de catre persoane fizice in folosul altora. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta se defineste ca o structura specializata, organizata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale incadrata cu personal si dotata cu mijloace necesare prevenirii si interventiei in situatii de urgenta.

Potrivit legii, serviciul voluntar pentru situatii de urgenta se constituie in comune, orase si municipii in subordinea consiliului local. In acest sens, beneficiar al voluntariatului este comunitatea pe raza careia functioneaza serviciul voluntar pentru situatii de urgenta. Scopul nostru principal este cresterea educatiei si instruirii populatiei adulte pentru a depasi evenimente nedorite aparute in situatii de urgenta. Prin campaniile de popularizare, constientizare si sensibilizare desfasurate la nivel national\judetean dorim sa instruim si sa atragem un numar cat mai mare de tineri care sa actioneze sub forma "voluntariatului in situatii de urgenta". De asemenea, dorim ca acesti concetateni sa stie ce sa faca si cum sa actioneze (atat pentru ei cat si pentru toti cei din jurul lor - familie, rude, vecini, colegi, alti cetateni) in evenimente nedorite\neplacute, grave sau mai putin grave.

Schimbarile climatice, socio-economice, culturale care au aparut in ultimul timp in viata noastra, ne obliga sa reflectam cu mai mare atentie asupra activitatii si a rolului voluntarilor in domeniul situatiilor de urgenta pentru cetateni. Zi de zi ne confruntam cu diverse calamitati, de la incendii la inundatii, cutremur, alunecari de teren si multe altele, astfel ca, in acest sens, serviciile voluntare pentru situatii de urgenta incep sa capete rolul pe care trebuie sa-l aiba in comunitatea pe care o deservesc, venind in completarea misiunilor desfasurate de catre inspectoratul nostru atat in privinta gestionarii situatiilor de urgenta, cat si in domeniul prevenirii producerii acestora. In aceasta privinta, ne mandrim cu serviciile voluntare din judetul nostru, prin dotarea de care dispun (din 62 de SVSU constituite, 29 au in dotare 41 de autospeciale de interventie), pregatirea profesionala si implicarea autoritatilor locale, detin un rol deosebit de important in prevenirea situatiilor de urgenta la gospodariile cetatenesti precum si interventia oportuna in cazul producerii unor situatii de urgenta.

Un alt factor important in modul de functionare a serviciului voluntar il are traditia si interesul acordat de comunitatea in folosul careia isi desfasoara activitatea. Prin actiunile de prevenire si de interventie la care participa neconditionat, ne demonstreaza, zi de zi, cat este de importanta munca de voluntariat in situatii de urgenta privind gestionarea diverselor tipuri de risc, pentru noi, semenii nostri, bunuri materiale si mediul inconjurator. Activitatea serviciilor voluntare este extrem de apreciata, tinand cont ca timpul de interventie trebuie redus la minim, iar membrii serviciilor voluntare locale pot ajunge mai repede la locul producerii unui incendiu sau a altor situatii de urgenta pana la sosirea serviciilor de urgenta profesioniste.

Pentru a putea activa intr-un astfel de voluntariat este nevoie de o multitudine de trasaturi specifice de personalitate, cum sunt daruirea si altruismul in beneficiul semenilor, solicitudinea, operativitatea, modestia, cinstea, curajul, empatia, acestea fac cinste serviciului voluntar, bucurandu-se in randul populatiei de incredere si aprecieri deosebite. Personalul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta a executat activitati, misiuni si operatiuni multiple si complexe, frecvente si de durata, implicand pe langa eforturi fizice si psihice considerabile si expunerea la o gama larga de riscuri, unele fiind imprevizibile. Cu toate aceste eforturi depuse, voluntarii din serviciile de urgenta bistritene sunt mandri de statutul pe care il au, de activitatea pe care o desfasoara in folosul comunitatii din care fac parte. Dorim sa adresam sincere felicitari tuturor voluntarilor de pretutindeni, din domenii diverse\diferite si sa-i asiguram de intreaga noastra consideratie si respect pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce fac.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU BISTRITA - NASAUD.

0 comentarii2737 vizualizări05 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0