Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 14 Noiembrie 2024 - 14587
Implicarea autoritatiilor publice locale in dezvoltarea voluntariatului pentru situatii de urgenta.

Situatiile de urgenta au provocat, de-a lungul timpului,  importante pagube umane si materiale, fapt ce a dus la necesitatea implicarii autoritatilor in  identificarea de  solutii privind prevenirea si interventia in cazul declansarii acestora. Inca din  secolul al XVIII-lea, Bistrita a fost afectata de o serie de incendii de mari proportii, cel nai devastator fiind considerat cel din luna februarie 1857, din cauza modului de manifestare si a pagubelor produse.

Ca urmare a evenimentelor repetate si devastatoare care au afectat comunitatile, autoritatile locale din Bistrita infiinteaza prima formatiune de pompieri voluntari in anul  1877, formatiune care si-a desfasurat activitatea sub deviza "GOTT ZUR EHRE, DEM NÄCHSTEN ZUR WEHR"/"Lui Dumnezeu onoarea, aproapelui apararea".                                           

     Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in majoritatea  localitatilor din jurul Bistritei si in orase se infiinteaza astfel de formatiuni.

 Acestea isi desfasurau activitatea dupa statute proprii, avizate de autoritatile locale si inregistrate ca persoane juridice la Magistratura.

In prezent, potrivit legii, in toate unitatile administrativ teritoriale din judet sunt constituite servicii voluntare pentru situatii de urgenta, aflate in subordinea consiliilor locale. Inca de la infiintarea acestora, autoritatile locale    s-au implicat activ in asigurarea fondurilor necesare privind incadrarea cu personal angajat si voluntar, precum si pentru dotarea cu tehnica si echipamente de interventie specifice, necesare desfasurarii activitatii. Prin implicarea autoritatilor locale, serviciile voluntare  din judet sunt dotate   cu  34 autospeciale de stins incendii, 7 alte autospeciale de interventie si 112 motopompe.

Serviciile voluntare, constituite la nivelul judetului, sunt incadrate cu 2033 de voluntari, din care 84 sunt angajati, acestea participand, in anul 2013, la 43% din totalul interventiilor care au avut loc in sectoarele de competenta ale acestora, consolidand astfel increderea acordata acestora, atat de autoritatile locale, cat si de populatie.

 In cadrul activitatilor preventive desfasurate de personalul Serviciului protectie, pregatire si educatie preventiva a populatiei din cadrul inspectoratului, cu implicarea autoritatilor locale se inscrie si campania nationala,  "Vreau sa fiu Voluntar", fapt ce a dus la diseminarea informatiilor privind voluntariatul in randul populatiei si elevilor, precum si la cresterea constanta a persoanelor care doresc sa activeze in cadrul acestor servicii.

Personalul Serviciului protectie, pregatire si educatie preventiva a populatiei, in cooperare cu autoritatile publice locale, s-a implicat activ in pregatirea serviciilor voluntare, care, prin daruirea si seriozitatea de care au dat dovada, au ajuns la un nivel de pregatire care ne face sa fim mandri de ei.

In anul 2013, serviciul voluntar al municipiului Bistrita s-a clasat pe locul al III-lea la etapa nationala a concursurilor profesionale ale SVSU/SPSU, desfasurata in municipiul Piatra-Neamt, judetul Neamt.

 Impreuna, am strabatut un drum lung sa ajungem in varf si suntem constienti ca va fi foarte greu sa ne mentinem acolo.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU BISTRITA - NASAUD.

0 comentarii42 vizualizări21 martie 2014




rss 2.0
rss 2.0