Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Ziua de 13 octombrie este desemnata "Ziua Internationala  pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale" potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009 adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Scopul acesteia este de a promova o cultura generala de reducere a riscului de dezastre  naturale in intreaga lume. In repetate randuri, istoria ne-a demonstrat ca dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare asupra populatiei si a mediului inconjurator, fapt ce a dus la implementarea unor masuri de prevenire si pregatire pentru interventie.

 Obiectivele acestor masuri sunt asigurarea unui nivel ridicat de pregatire a personalului de interventie si a  populatiei, pastrarea unui echilibru  intre dezvoltarea economico-sociala, precum si protejarea mediului inconjurator. Cunoasterea si aplicarea masurilor preventive si de pregatire duc la reducerea sau eliminarea pierderilor de vieti omenesti, de animale, a pagubelor materiale si de mediu, asigurarea unei interventii operative cu forte si mijloace special constituite si refacerea economico-sociala cat mai rapida si durabila.

In conformitate cu Legea 481/2004 privind protectia civila, republicata, prin dezastru se intelege:  "evenimentul datorat declansarii unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificari ale mediului si care, prin amploare, intensitate si consecinte, atinge ori depaseste nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situatiilor de urgenta, elaborate si aprobate potrivit legii".

                Riscurile naturale care au afectat cel mai des teritoriul judetului nostru sunt: inundatiile, alunecarile de tren, fenomenele meteorologice periculoase, incendiile de padure si avalansele.

     Pentru ISU "Bistrita" al judetului Bistrita-Nasaud, acest eveniment este o ocazie de a creste gradul de constientizare a cetatenilor cu privire la  riscurile naturale si de a promova  o cultura, unitara la nivelul judetului, de reducere a riscului de dezastre.

In acest sens, sunt organizate o serie de activitati cu tematica specifica dezastrelor naturale privind informarea si constientizarea populatiei, a salariatilor si elevilor cu privire la riscurile specifice judetului nostru,  reducerea lor precum si la modul de comportare in diferite situatii de urgenta. Actiunile dedicate acestei zile se vor desfasura in mai multe localitati  din judet, iar in ziua de 13 octombrie intre orele 1000-1600  I.S.U. "Bistrita" organizeaza "Ziua portilor deschise" la Detasamentul de Pompieri Bistrita, Sectia de Pompieri Nasaud si Garzile de interventie din localitatile Beclean, Singeorz -Bai si Prundu Birgaului. In cadrul acestor activitati se vor prezenta de materiale  in format electronic/letric cuprinzand riscurile specifice judetului nostru, concursuri cu tematica specifica, exercitii demonstrative, prezentarea mijloacelor de interventie in caz de dezastre naturale si modul de folosire a acestora.

0 comentarii2744 vizualizări13 octombrie 2014




rss 2.0
rss 2.0