Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Zapoare de gheata formate pe cursurile raurilor Salauta, Rebra si Somesul Mare.

Cresterea temperaturii din ultimele zile a favorizat crearea unor zapoare de gheata pe mai multe cursuri de apa din judetul Bistrita Nasaud. Comitetele locale pentru Situatii de Urgenta din localitatile in cauza, Salva, Rebra, Cosbuc, respectiv Nimigea, impreuna cu specialisti din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita - Nasaud si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita", au monitorizat in permanenta situatia operativa din zonele afectate.

Marti, 20 ianuarie a.c., a fost solicitata echipa pirotehnica pentru a actiona in vederea distrugerii unui zapor de gheata format pe cursul raului Salauta, in zona localitatilor Cosbuc - Salva. Interventia echipei pirotehnice nu a mai fost necesara, pentru ca formatiunile de gheata s-au desprins fara ca pirotehnistii sa actioneze. Formatiunile de gheata desprinse au ajuns pe cursul raului Somesul Mare, in dreptul localitatii Nimigea de Jos, formand un zapor de gheata ce se intindea pe o lungime de aproximativ 4 km.

Pirotehnistii bistriteni s-au deplasat la locul indicat si au actionat preventiv, cu material exploziv, pentru slabirea rezistentei zaporului de gheata. A fost creat un culoar de scurgere cu o lungime de 500 m si latimea de cca. 10 m, pentru a stabiliza cursul apei acumulate in amonte, eliminand astfel riscul inundarii obiectivelor riverane. Pompierii militari au executat un numar de zece explozii controlate si au folosit 8,8 kg TNT.

Ulterior, echipa pirotehnica s-a deplasat pe raza localitatii Rebra, unde, pe raul din localitate, se formase un alt zapor de gheata ce se intindea pe o distanta de aproximativ 1 km. Nu a fost necesara interventia echipei specializate, formatiunile de gheata s-au desprins in mod natural.

In continuare, toate cursurile de apa din judetul Bistrita - Nasaud sunt monitorizate, echipajele de interventie fiind pregatite sa actioneze cand situatia o impune.

 

Compartimentul Informare si  Relatii Publice al I.S.U. "Bistrita".

0 comentarii3010 vizualizări21 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0