Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 22 Iulie 2024 - 14587
Dosar penal de Martisor!

Sorin F. de 46 de ani din Bistrita s-a ales in prima zi a lunii martie cu un martisor de neuitat: un dosar penal pentru furt calificat. Chiar daca a intrat in unul din marile magazine din municipiu cu intentia de a face cumparaturi, acesta a omis sa treaca pe la casa de marcat pentru a achita contravaloarea acestora.

            Ca urmare pentru aproximativ 60 de lei, celui in cauza i s-au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru infractiunea de furt calificat.

 

     Jandarmeria informeaza: organizatorii protestelor sau mitingurilor din spatiul public care sunt organizate fara respectarea legii, risca sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei!

 

           Avand in vedere faptul ca in perioada imediat urmatoare sunt anuntate a se organiza mai multe actiuni de protest sau mitinguri, informam pe cei interesati ca actul normativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea adunarilor publice in spatiul public este legea nr. 60 din 23 septembrie 1991 (*republicata*).               

      Cetatenii sunt liberi sa isi exprime opiniile politice, sociale sau de alta natura, sa organizeze mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri dar cu respectarea prevederilor legale impuse de aceasta prevedere legala. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara nici un fel de arme.

            Adunarile publice - mitinguri, demonstratii, manifestatii, competitii sportive, procesiuni si altele asemenea ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber, se pot organiza numai dupa declararea prealabila printr-o declaratie scrisa la primariile pe al caror teritoriu acestea urmeaza sa se desfasoare, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora, in care trebuie sa mentioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora inceperii si durata actiunii, traseele de afluire si defluire, numarul aproximativ al participantilor, persoanele imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile de organizare.

          Jandarmeria aduce la cunostinta celor care intentioneaza sa organizeze astfel de actiuni faptul ca reprezinta contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza organizatorii sau persoanele fizice responsabile pentru conducerea adunarilor publice cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei:

           a) organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise;
           b) nerespectarea orelor de desfasurare, traseelor de deplasare sau locului si perimetrului destinat adunarii publice;

           c) neluarea de catre organizatori a masurilor de intrerupere a adunarii publice, cand constata ca au intervenit fapte de natura celor prevazute in art. 2;

           - cu amenzi cuprinse intre 500 la 5.000 de lei:

           d) participarea la adunari publice nedeclarate sau interzise si urmate de refuzul parasirii locurilor de desfasurare a acestora, la avertizarile si somatiile organelor de ordine facute potrivit legii;
         e) instigarea prin orice mijloace, initierea sau recurgerea la actiuni violente sau alte manifestari, cu intentia de zadarnicire ori tulburare, in orice mod, a adunarilor publice;

          f) refuzul de a parasi imediat adunarea, daca masura a fost dispusa de conducatorii actiunilor;
         g) organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare;

           h) introducerea sau desfacerea bauturilor alcoolice in locurile destinate desfasurarii adunarilor publice, pe toata durata acestora;

i)                    refuzul de a parasi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii.

 

          De asemenea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani introducerea sau portul, de catre persoanele participante in locurile destinate desfasurarii adunarilor publice, al armelor de orice fel, materialelor explozive sau incendiare, substantelor iritantlacrimogene sau cu efect paralizant ori al altor asemenea materiale, substante sau obiecte.
         Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, opunerea cu violenta fata de organizatori, imputernicitii acestora sau fata de fortele de ordine ori impiedicarea lor de a-si exercita atributiile legale privind asigurarea ordinii in desfasurarea adunarilor publice.  

 

 

 

    Ofiter specialist informare si relatii publice

 

                                                                  Lt.

                                                                        Georgeta CASVAN 

0 comentarii3087 vizualizări03 martie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0