Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
Informatii utile pentru suporterii romani care vor participa la meciul de fotbal dintre UNGARIA si ROMANIA.

Cu ocazia partidei de fotbal dintre reprezentativele Ungariei si Romaniei, pentru preliminariile Campionatul European de Fotbal EURO 2016, care se va disputa vineri, 4 septembrie a.c., ora 20:45, ora locala, (21:45 ora Romaniei), pe stadionul "Groupama" din Budapesta, Jandarmeria Romana va oferi sprijin operational autoritatilor de aplicare a legii din Ungaria prin intermediul a 13 ofiteri si subofiteri care se vor afla in Fun Zone-ul destinat suporterilor romani.

 Misiunea jandarmilor romani este aceea de a asigura relationarea dintre fortele de ordine maghiare si suporterii romani, context in care, in echipa de jandarmi romani sunt si vorbitori de limba maghiara. Cei 13 jandarmii romani isi vor desfasura activitatile specifice in functie de solicitarile partii maghiare si vor beneficia totodata si de sprijinul atasatului de afaceri interne la ambasada Romaniei de la Budapesta.

 In vederea deplasarii in conditii de siguranta a suporterilor romani pe teritoriul Romaniei, Jandarmeria Romana a dispus masuri specifice de monitorizare a traseelor de deplasare a acestora, urmand ca dupa trecerea frontierei, deplasarea sa se faca sub coordonarea autoritatilor maghiare si in conformitate cu legislatia specifica.

 Conform datelor transmise de catre Federatia Romana de Fotbal, pentru aceasta partida au fost puse in vanzare 1.100 de tichete de acces pentru suporterii romani. Tichetele de acces sunt personalizate (cu nume, prenume, data si locul nasterii), vanzarea acestora realizandu-se exclusiv on-line.

 Jandarmeria Romana precizeaza ca, in conformitate cu legislatia europeana si nationala referitoare la desfasurarea competitiilor sportive, persoanelor care au aplicata sanctiunea complementara de interzicere a accesului pe arenele sportive, li se va interzice accesul pe stadionul "Groupama" din Budapesta.

La momentul actual, in baza de date a Jandarmeriei Romane figureaza 230 de persoane care se afla sub aceasta sanctiune.

 Persoanele care si-au achizitionat bilete pentru aceasta partida de fotbal au primit prin corespondenta un ghid de informare cu regulile de comportament si indicatii de deplasare in Ungaria. Totodata, ambasada Romaniei la Budapesta a postat pe site-ul de profil un flyer de informare pentru cetatenii romani care vor efectua deplasarea la Budapesta; acest document va fi disponibil pentru fanii romani atat in punctele de trecere a frontierei, cat si in zona stadionului, in Fan Zone si la punctele de acces in arena sportiva.

 Recomandarea Jandarmeriei este ca fiecare cetatean roman care si-a achizitionat bilet de acces sa ajunga in zona destinata suporterilor romani. Accesul in Fan Zone-ul organizat de autoritatile maghiare va fi permis exclusiv pe baza de bilet nominal, iar la intrare va fi efectuat un control sumar al persoanelor si bagajelor.

Premergator competitiei sportive, reprezentantii jandarmeriei romane au avut un schimb de informatii operative cu reprezentantii politiei din Budapesta, existand un dialog permanent in vederea desfasurarii in conditii optime a acestui eveniment sportiv.

 

RECOMANDARI DESTINATE SUPORTERILOR ROMANI

 Biletele la meci nu sunt transmisibile! La stadion nu vor fi disponibile bilete destinate suporterilor romani!

 Autoritatile ungare pun la dispozitia suporterilor romani, care se vor aduna in Fan Zone inaintea inceperii meciului, chioscuri cu alimente si bauturi racoritoare, precum si toalete ecologice. Totodata, ca o masura suplimentara in vederea desfasurarii in conditii de normalitate a acestui eveniment sportiv, organizatorii au decis sa instaleze in aceasta zona un ecran pe care pot fi rulate clipuri de informare in limba romana.

 In zona respectiva se vor afla reprezentanti ai fortelor de ordine ungare si jandarmi romani (care vor purta veste inscriptionate vizibil cu Jandarmeria Romana), astfel incat sa se poata solutiona situatiile reclamate de cetatenii romani.

 Accesul in stadion:Accesul in incinta stadionului se va face incepand cu ora 17:45. Deplasarea din Fan Zone catre stadion se va realiza in mod fragmentat, in grupuri de cate 50 de suporteri, sub protectia fortelor de politie maghiare.

 Fanilor romani le va fi permis accesul pe Groupama Arena doar cu steagurile Romaniei, fara alte inscriptionari, si numai dupa trecerea prin Fan Zone.

 La portile de acces ale arenei sportive vor fi dispusi, alaturi de politisti ungari, jandarmi proveniti din cadrul fortelor de ordine romane care vor avea ca misiune asigurarea relationarii dintre autoritatile maghiare si suporterii romani.

 

Iesirea din stadion si plecarea

 Dupa terminarea meciului, suporterii romani vor astepta in tribune aproximativ 30-40 minute, dupa care vor fi escortati de politie catre Fan Zone. Din acest punct, suporterii isi vor continua calatoria prin mijloace proprii. Celor care vor calatori cu autovehicule catre Romania le este recomandat a utiliza autostrazile M5 si M3, politia ungara asigurand ordinea in parcarile situate de-a lungul acestor magistrale auto.

 

Alte aspecte de interes:

 Jandarmeria Romana recomanda suporterilor romani care vor face deplasarea in Ungaria, sa nu se implice in incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii si linistii publice, delimitandu-se de orice forma de violenta verbala, simbolica sau fizica ce ar putea conduce la manifestari violente.

In cazul in care suporterii romani prezenti la meci vor savarsi fapte antisociale, politia ungara poate dispune masura retinerii pentru 72 de ore, procesul de solutionare in instanta fiind de pana la 8 zile.

 Pentru a veni in sprijinul suporterilor care vor face deplasarea la Budapesta, va invitam sa va informati asupra celor mai importante aspecte din legislatia maghiara in domeniu, (anexa - Regulamentul Federatiei Maghiare de Fotbal privind ordinea interioara in stadioane).

 

 

 

 

 

 

Regulamentul Federatiei Maghiare de Fotbal privind ordinea interioara in stadioane

  1. Concomitent cu achizitionarea biletului sau a abonamentului, respectiv prin prezentarea pentru acces, participantii la manifestatiile sportive isi dau acordul in ceea ce priveste respectarea regulamentului de ordine interioara in arena sportiva. Pe langa prevederile regulamentului de ordine interioara, participantii vor respecta recomandarile sau instructiunile organizatorilor competitiei, precum si cele ale fortelor de ordine.

2. Accesul participantilor la manifestatiile sportive poate fi permis in urmatoarele conditii:

2.1. La solicitarea/somarea organizatorului, accepta prezentarea documentelor doveditoare ale identitatii;

2.2. Dispun de bilet, abonament sau legitimatie valabila care le asigura accesul, respectiv in cazul in care sunt cetateni unguri - daca in conformitate cu informatiile comunicate, accesul este confitionat suplimentar de prezentarea unei cartele de membru al unui club sportiv sau de suporter al unei echipe de fotbal;

2.3 Nu se afla sub efectul unei sanctiuni de exludere sau de interdictie a participarii la manifestatii sportive, ca urmare a savarsirii unor contraventii sau infractiuni;

2.4. datele personale de pe bilet, abonament, cartela de club sau de pe legitimatia eliberata corespund cu datele personale continute in documentul de indentitate;

2.5. nu se afla in mod vadit sub influenta bauturilor alcoolice, a stupefiantelor sau a altor substante narcotice;

2.6. accepta perchezitia vestimentara si a bagajelor sale;

2.7. nu detine asupra sa:

- mancare, bautura, stupefiante, obiecte greu manevrabile sau care, din cauza gabaritului, nu incap sub scaun sau obiecte care pericliteaza desfasurarea manifestatiei sportive, siguranta personala sau materiala a altora, a jucatorilor sau a persoanelor oficiale, care pot perturba confortul altor spectatori sau care pot fi folosite la acte agresive, sau detinerea carora este interzisa de lege, respectiv introducerea lor la manifestatia sportiva a fost interzisa de organizator;

- inscriptii, drapele sau alte insemne autoritare interzise lege, care instiga la ura impotriva altora, cu continut politic sau apte pentru a trezi in altii sentimente de indignare, respectiv nu poarta astfel de haine;

- obiecte cu caracter promotional sau comercial, cu exceptia cazului in care detine aprobarea in acest sens a organizatorului;

- camere video sau aparate de fotografiat profesionale, cu exceptia cazului daca dispune de aprobarea organizatorului;

- inscriptii, steaguri, pancarte care indica apartenenta sa la un club, respectiv nu poarta imbracaminte care denota in mod clar acest fapt;

- animale, cu exceptia cainilor dresati pentru ajutorarea persoanelor cu handicap, in cazul spectatorilor care sunt persoane cu handicap;

2.8 accepta ca in timpul manifestatiei sportive se pot face inregistrari video si sonore cu el, iar inregistrarile facute pot fi folosite in scop propriu de catre partenerii contractuali si fotografii acreditati, respectiv acestea pot fi publicate;

3. Concomitent cu intrarea, organizatorii efectueaza perchezitia vestimentara si a bagajelor, aceste controale putand fi facute si de catre politie. La intrare, organizatorii pot verifica identitatea detinatorului biletului sau abonamentului si pot confrunta - la solicitarea politiei le si confrunta - datele personale din documentul de identitate cu datele personale de pe bilet, abonament sau cartela de club.

In cazul in care la intrare datele personale ale detinatorului biletului sau abonamentului nu corespund cu datele personale de pe cartela de club, de pe bilet sau abonament, intrarea va fi interzisa.

 

Participantul:

 • organizatorii si politistii care asigurara siguranta manifestatiei au dreptul sa perchezitioneze imbracamintea si bagajele, sa stabileasca identitatea si sa retina sau sa indeparteze participantul de la manifestatie;

 • in afara de obiectele personale si cu respectarea celor cuprinse in regulamentul de ordine interioara, poate introduce doar drapelele oficiale ale tarilor echipelor participante la meci, pe drapele pot fi mentionate doar numele oraselor oficiale ale tarii, iar pentru introducerea oricaror alte pancarte este nevoie de aprobarea organizatorului manifestatiei si pentru crearea unor coreografii de aprobarea organizatorului competitiei;

 • poate intra in incinta bazei sportive doar prin poarta indicata pe bilet, pe abonament sau pe invitatie;

 • poate merge doar pe traseul indicat la sectorul sau sau la locul unde isi desfasoara activitatea;

 • poate ocupa doar locul indicat pe bilet, abonament sau invitatie si poate folosi doar utilitatile si punctele de deservire respective;

 • poate sa stea doar in sectorul sau la locul indicat pe bilet, abonament sau certificat care permite accesul;

 • trebuie sa respecte prevederile regulamentului de ordine interioara, prevederile stabilite de organizatorul competitiei, respectiv instructiunile organizatorul competitiei, politiei si organizatorul manifestatiei;

 • poate sa paraseasca baza sportiva - daca nu sunt alte dispozitii din partea organizatorului competitiei, organizatorului manifestatiei sau politiei - doar prin punctul de intrare;

 • nu poate cesiona biletul, abonamentul, certificatul de intrare sau cartela de club eliberat pe numele sau aitei persoane;

Participantul la manifestatia sportiva:

 • nu poate efectua o activitate care tulbura sau zadarniceste ordinea manifestatiei sportive, sau pericliteaza siguranta personala sau materiala a participantilor la manifestatia sportiva;

 • nu poate arunca cu obiecte in teren, in zonele interzise spectatorilor, sau in persoane;

 • nu poate intra fara aprobare in teren si in alte zone interzise spectatorilor si nu poate nici macar sa incerce sa dea dovada de un astfel de comportament;

 • nu poate utiliza mijloace pirotehnice, nu poate cauza foc;

 • nu poate sa se opreasca pe caile de evacuare (de exemplu pe scarile stadionului), este obligat a lasa libere si nu poate bara caile de evacuare, culoarele, intrarile, iesirile de salvare, respectiv nu poate stanjeni circulatia autovehiculelor si a pietonilor;

 • nu poate manifesta un comportament care poate fi apreciat ca fiind rasist, instigator la ura, apt pentru a trezi in altii sentimente de indignare, ideologic, religios sau politic si nu poate afisa inscrisuri sau insemne cu asemenea continut;

 • poate afisa pancarte sau drapele pe garduri, balustrade, scari, doar cu aprobarea organizatorului competitiei sau manifestatiei;

 • nu poate deranja posibilitatea de a vedea a celorlalti;

 • nu se poate catara pe gardurile si pe celelalte obiective ale bazei sportive;

 • nu se poate urca cu picioarele pe scaun;

 • nu-si poate masca fata;

 • nu poate face murdarie si este obligat sa respecte prevederile referitoare la fumat;

Efectuarea oricarei activitati comerciale in incinta bazei sportive se poate face exclusiv cu aprobarea scrisa, prealabila, a organizatorului.

Organizatorul are obligatia sa someze participantii care pericliteaza desfasurarea manifestatiei sportive, respectiv securitatea personala sau materiala a altora, manifesta un comportament rasist, instigator la ura, apt sa trezeasca in altii sentimente de groaza sau de indignare, respectiv nu se incadreaza in limitele sustinerii si incurajarii sportive, sa inceteze comportamentul respectiv.

In cazul in care pe durata manifestatiei sportive nu respecta conditiile prevazute de regulament sau daca, in ciuda somatiei primite din partea organizatorului, nu inceteaza comportamentul interzis, trebuie indepartat de la manifestatia sportiva. Organizatorul someaza persoana care trebuie indepartata sa-si dovedeasca identitatea. In cazul in care persoana somata nu se conformeaza, organizatorul - in lipsa altor prevederi legale - anunta imediat politia, in scopul efectuarii legitimarii. Pana la sosirea politiei, dar cel mult trei ore din momentul anuntarii politiei, organizatorul poate sa retina persoana care trebuie indepartata, cu conditia ca retinerea sa aiba loc la fata locului, intr-un loc care este in raza vizuala a unui instrument de luat imagini, in functiune.

 

Cel care se opune cu forta sau cu amenintari impotriva masurii regulamentare luate de politie sau de organizator in vederea mentinerii ordinii, intra intr-o zona interzisa spectatorilor sau a unei parti definite dintre spectatori, respectiv incearca acest lucru sau arunca in acea zona cu un obiect care pericliteaza desfasurarea manifestatiei sportive sau integritatea corporala a altora, comite infractiune.

Spectatorul, respectiv in cazul mai multor vinovati cei participanti la producerea prejudiciului, sunt responsabili in mod solidar pentru prejudiciul cauzat prin incalcarea prevederilor de siguranta. Responsabilitatea de despagubire nu afecteaza responsabilitatea contraventionala sau penala a spectatorului. Cel care a cauzat prejudiciul are obligatia sa plateasca organizatiei sportive toate pagubele produse.

Organizatorul se ingrijeste de preluarea in mod documentat, pastrarea in siguranta si predarea celui indreptatit, in momentul plecarii, a obiectelor care in baza regulamentului de ordine interioara nu pot fi introduse, dar pot fi detinute legal, nu sunt in spiritul sustinerii in mod sportiv sau depasesc gabaritul stabilit. Nu preluam spre pastrare mancare si bauturi.

Organizatorul competitiei - in cazul in care s-a angajat, organizatorul manifestatiei este indreptatit ca pe durata manifestatiei sportive sa tina sub observatie spectatorii, cu camere de luat vederi amplasate in locurile stabilite de politie si in numarul specificat de politie, respectiv sa faca inregistrari calitativ corespunzatoare pentru identificarea participantilor.

Pentru ca spectatorii sa poata parasi in siguranta baza sportiva, politia poate retine spectatorii in baza sportiva pana la parasirea de catre grupurile de spectatori adversi a bazei sportive, a zonei asigurate de politie, respectiv a traseului suporterilor asigurat de politie.

Suporterilor echipei oaspete se va desemna o zona pentru suporteri (fan zone). Intrarea suporterilor echipei oaspete in stadion se va face prin aceasta zona.

 

Serviciul Informare si Relatii Publice.

0 comentarii3451 vizualizări03 septembrie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0