Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 02 Mai 2024 - 14587
Monumentul Taranului Roman.

In data de 21 mai 2016, in localitatea Zoreni, comuna Sinmihaiu de Cimpie, judetul Bistrita-Nasaud eroii din localitate cazuti la datorie au fost comemorati. Cu acest prilej s-a desfasurat o ceremonie militara si religioasa, fiind dezvelit Monumentul Taranului Roman si placile comemorative cu numele eroilor satului cazuti in cele doua razboaie mondiale, monumentul fiind opera sculptorului Alexandru Gavrilas.

La activitate a participat prefectul judetului Bistrita - Nasaud, domnul Ovidiu Victor Frent, vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud, domnul Alexandru Pugna, Inalt Preasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Iulian Berdila, primarul comunei Sinmihaiu de Cimpie, domnul Ioan Mate, istorici, membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania, alaturi de invitati si cetateni din localitate.

Activitatea a debutat cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Lupta, intonarea Imnului National al Romaniei, dezvelirea monumentului cu placile comemorative si oficierea serviciului religios de catre IPS Andrei Andreicut impreuna cu un sobor de preoti. In incheierea serviciului religios, Inalt Preasfintitul Parinte a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura.

Au fost rostite alocutiuni de catre domnul Simion Adam, profesor de istorie, domnul profesor doctor Valeriu Marica, primarul comunei Sinmihaiu de Cimpie, domnul Ioan Mate, domnul Alexandru Pugna si domnul Ovidiu Victor Frent, alocutiuni in care s-au reiterat greutatile prin care a trecut taranul roman de-a lungul timpurilor, dar in acelasi timp s-a amintit si de curatenia spirituala si morala si de simplitatea omului din satul romanesc.

Au fost momente emotionante, s-a depus o coroana de flori din partea autoritatilor publice locale, judetene si a garnizoanei Bistrita, iar la final garda de onoare formata din militari ai Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" a defilat in ritmurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrita.

Ulterior, cei prezenti la activitate au asistat la lansarea cartii "Cartea Zoreniului"si la un spectacol artistic oferit de primaria comunei Sinmihaiu de Cimpie.

 

 

 OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA

  Locotenent - colonel   Florin APAFAIAN.

0 comentarii3101 vizualizări22 mai 2016




rss 2.0
rss 2.0