Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 22 Iulie 2024 - 14587
Manifestari dedicate memoriei generalului erou Grigore BALAN.

In data de 29 iunie 2016, in localitatea Blajenii de Sus, judetul Bistrita Nasaud se va desfasura o serie de manifestari dedicate memoriei generalului erou Grigore BALAN. Manifestarile vor debuta la orele 15.00 cu lansarea cartii "Generalul erou Grigore BALAN - eroul dezrobirii Ardealului", la biserica din localitate. Ulterior, la orele 16.00, va avea loc un ceremonial militar religios de dezvelire a bustului generalului erou Grigore BALAN, urmat de inaugurarea Muzeului generalului erou Grigore BALAN, amplasat in centrul localitatii.

            Generalul erou Grigore BALAN, s-a nascut la 14 iunie 1896 in localitatea Blajenii de Sus, judetul Bistrita - Nasaud. A inceput scoala la Blajeni pentru a continua la Sintereag, iar ulterior a urmat cursurile Liceului Graniceresc din Nasaud in perioada 1910-1914. Dupa absolvirea Scolii Militare parcurge toate etapele ierarhiei militare de la sublocotenent la general. Toamna anului 1944 il gaseste pe bravul general angajat in actiunile Armatei Romane de eliberare a Transilvaniei. La 9 septembrie, pe timpul luptelor din localitatea Arcus, de langa municipiul Sfantu Gheorghe, a fost surprins de un puternic bombardament de  artilerie, fiind grav ranit. Transportat in dupa amiaza zilei la spitalul din Sinaia, a incetat din viata la 13 septembrie 1944.

            In memoria marelui erou, al celui de-al doilea Razboi Mondial, in municipiul Bistrita unul din principalele bulevarde poarta numele sau. In incinta comandamentului Brigazii 81 Mecanizata se afla bustul generalului Grigore BALAN, iar marea unitate a preluat denumirea onorifica a marelui erou.

 

            Text:

Locotenent colonel Cristian MARIS.

 

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2884 vizualizări13 iunie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0