Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 22 Iulie 2024 - 14587
A apelat nejustificat numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Un barbat a fost sanctionat contraventional de jandarmii montani deoarece a apelat nejustificat numarul unic pentru apeluri de urgenta 112. Este cazul unui barbat in varsta de 46 de ani, domiciliat in satul Tureac, comuna Tiha Bargaului, care luni seara, in jurul orei 20.00, a apelat 112 si a solicitat ajutor deoarece, spunea acesta, s-a ratacit in zona cunoscuta sub denumirea Arandas, din Muntii Bargaului.  Totodata, barbatul a mai mentionat ca are o leziune la nivelul capului si nu se mai poate deplasa.

         Imediat un echipaj de Jandarmerie Montana din cadrul Postului de Jandarmi Montani Piatra Fintinele, a pornit in cautarea barbatului iar dupa aproximativ 3 ore de cautari, oamenii legii si-au dat seama ca au de a face cu un apel fals la 112, deoarece barbatul nu a fost gasit la locul indicat si nu mai raspundea la telefonul mobil, sistand astfel cautarile. Totusi marti dimineata, jandarmii montani s-au deplasat pana la locuinta barbatului, deoarece nu se afla la prima abatere de acest gen si l-au gasit acasa pe cel in cauza.  

         Lui Ioan S. i s-a explicat ca situatia dansului nu a constituit o urgenta, barbatul fiind sanctionat inca de doua ori cu cate 500 de lei, pentru astfel de fapte.

        Ca si in precedentele cazuri i-au fost expuse situatiile in care este indreptatit sa apeleze 112, iar la final a fost sanctionat cu amenda in valoare de 500 lei, pentru apelarea nejustificata la fortele de ordine, conform prevederilor legii nr. 61 din 1991, actualizata, pentru  incalcarea unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, art. 2, alin. 11.

           Conform O.U.G. nr. 34, din 2008,  privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, art. 2, alin. 2, numarul unic pentru apelurile de urgenta se apeleaza atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de interventie (Ambulanta, Jandarmerie, Pompieri sau Politie), pentru asigurarea ASISTENTEI IMEDIATE in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

         Cu toate acestea, sunt cetateni care nu respecta legea, apeleaza abuziv numarul unic pentru semnalarea situatiilor de urgenta si creeaza o situatie de risc pentru cei care au intr-adevar nevoie de ajutor. Pentru descurajarea acestor atitudini, cadrul legislativ prevede sanctiuni contraventionale si nu de putine ori jandarmii au apelat la masuri sanctionatorii fata de astfel de persoane.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

0 comentarii2800 vizualizări10 august 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0