Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 24 Iunie 2021 - 14587
INFORMARE EXERCITIU SEISM 2016 - ORA 20.00.

INFORMARE EXERCITIU SEISM 2016 - ORA 20.00. Dupa primele 12 ore ale exercitiului avem urmatoarele repere ale zilei: Efectele inregistrate. - In Bucuresti au fost inregistrate 3.910 persoane ranite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate - ramase fara adapost. Aceste cifre sunt in dinamica!

Din punct de vedere al infrastructurii - au fost inregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 scoli, sediile a 2 agenti economici, precum si la reteaua  de transport gaz metan intre uzina "Republica" si zona rezidentiala. Din motive de securitate, utilitatile au fost sistate si vor ramane asa pana cand vom avea certitudinea ca infrastructura specifica poate functiona in conditii de siguranta. Cele mai afectate zone din Bucuresti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Baneasa si Pajura, precum si in zona Calea Mosilor si George Cosbuc.

-        In Iasi au fost inregistrate 2.200 persoane ranite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate. Si aceste cifre sunt in dinamica, deci pot interveni modificari!

Au fost solicitati 20 de medici legisti pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate.

Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurala la un baraj, precum si o rupere de terasament in localitatea Targu Frumos. Cea mai afectata zona a fost zona centrala din Municipiul Iasi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

In Bucuresti au fost salvate de sub daramaturi 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistenta medicala de urgenta si primul ajutor calificat, unele in corturi de prim ajutor, altele in cadrul spitalelor.

La orele 19.00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere in unitatile medicale alertate (Bucuresti, Iasi, judetele limitrofe si spitalele regionale):

-        Disponibile imediat - 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adauga disponibilizari suplimentare la sase ore 1.206 paturi din care 141 ATI si suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

In Iasi au fost salvate 50 de persoane aflate in situatii critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din Bucuresti, vor fi depuse in corturi si alte spatii de depozitare ale Institutului National de Medicina Legala. 105 medici legisti sunt pregatiti si vor fi mobilizati prin rotatie.

Interventia pentru salvarea populatiei

-        Dupa ce la prima ora au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din Bucuresti si Iasi;

-        La nivel national participa la exercitiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate si 7 tip SMURD;

-        Jandarmeria Romana a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertati si alertati;

-        Politia Romana a participat cu 700 de politisti rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre Bucuresti si in capitala;

-        Echipajele Politiei Capitalei si ale IPJ Iasi au trecut la identificarea persoanelor decedate;

-        Serviciile de ambulanta SMURD si SAJ au mobilizat 35 de ambulante de tip C si 328 de tip B, intervenind 89 de medici si 378 de asistenti;

-        MApN a pre-alertat toate unitatile militare din zona Capitalei, unitatile de geniu, precum si capabilitati de evacuare medicala - 9 elicoptere si un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate si mobilizate urmatoarele resurse terestre: in Bucuresti - 272 militari si 37 mijloace de transport auto (camioane si basculante) si in Iasi - 64 militari si  10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorca).

La exercitiu au mai participat alti peste 100 de reprezentanti ai institutiilor din sistemul national de management al situatiilor de urgenta, fie in cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu functii de sprijin, conform HG 557 din 2016.

In cursul zilei a fost solicitata asistenta internationala prin Mecanismul de Protectie Civila, care a constat in prima faza in 5 echipe medii de cautare-salvare urbana, ulterior fiind completata cu o a doua solicitare - dupa replica la seismul produs in cursul diminetii:

-        4 echipe grele de cautare-salvare;

-        o echipa medie de cautare-salvare;

-        un spital mobil;

-        1.000 de corturi pentru populatia evacuata, suficiente pentru 10.000 de persoane;

-        15.000 de saci de dormit;

-        15.000 de paturi;

-        100 de generatoare electrice;

-        8.000 de vaccinuri antitetanos;

-        30.000 de unitati de solutie cristaloida  de 0,5 l si 1 l;

-        200 de unitati din fiecare grupa de sange.

De asemenea pentru evaluarea situatiei din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona Bucuresti-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au inregistrat efecte ale cutremurului si pentru protejarea bunurilor ramase in acestea s-au luat masuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezenta de politisti si jandarmi in aceste perimetre.

Referitor la timpii de reactie:

Primele forte suplimentare au ajuns in Bucuresti in jurul orei 10.55, pana in 3 ore de la declansarea alarmei. Este vorba de ISU Dambovita. Ulterior, pana in jurul orei 11.52 in Bucuresti au ajuns si celelalte forte de sprijin, astfel: ISU Prahova la 11.21, ISU Teleorman la 11.52 si tot atunci ISU Ialomita, iar ISU Giurgiu la 13.20. In baza de operatii Ciolpani au ajuns echipajele de interventii din Galati si Mures la orele 15.26, respectiv 16.52.

O parte dintre aceste forte au fost retrase la baza, incetand participarea la exercitiu.

La acest moment  intervin in teren si au ramas angrenate in exercitiu in Capitala echipajele dislocate din judetele Mures, Galati, Brasov, Constanta, Giurgiu si Calarasi.  De asemenea, ISU Satu Mare se afla la intrarea in judetul Arges, urmand sa ajunga la baza de operatii de la Scoala de Aplicatie a Jandarmeriei.

La Iasi fortele suplimentare ale ISU Botosani au ajuns in jurul orei 13.45 si actioneaza in teren, iar ISU Bihor se afla la ora 20.00  la  Gura Humorului, judetul Suceava, continuandu-si drumul catre Iasi.

De asemenea, potrivit scenariului, Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau va interveni la Iasi, iar Gruparea de Jandarmi Mobila de la Ploiesti va interveni la Bucuresti.

Referitor la persoanele sinistrate

Persoanele din Bucuresti ramase fara locuinta vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Nationala, 400 la Colegiul Iulia Hasdeu, 100 la Scoala Generala nr. 40 si 200 la Scoala Gimnaziala Titu Maiorescu.

Restul persoanelor ramase fara locuinta in Bucuresti vor fi cazate in judetele Giurgiu, Arges, Dambovita, Ialomita, Calarasi si Teleorman, in cladirile primariilor, unitatilor de invatamant, caminelor culturale si in sali de sport.

Ministerul Economiei a mai pus la dispozitie un numar de locuri in hoteluri.

Astfel, evacuarea din Bucuresti se face dupa cum urmeaza:

- din Piata Unirii vor fi imbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate in judetele: Arges si Dambovita

- din Parcul Tineretului vor fi imbarcate 400 de persoane pentru a fi evacuate in judetele Prahova si Buzau.

- din Piata Delfinului vor fi imbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate in judetele Calarasi, Giurgiu si Ialomita.

- din Piata Charles de Gaulle vor fi imbarcate 200 de persoane pentru a fi evacuate in judetul Teleorman.

Persoanele din Iasi ramase fara locuinta vor fi adapostite in judetele Vaslui, Neamt, Suceava si Botosani.

- din Parcul Copou vor fi imbarcate 350 de persoane pentru a fi evacuate in judetele Bacau si Botosani

21 de persoane ranite vor fi transportate de la Iasi la Targu Mures, alte 23 de persoane ranite de la Iasi la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispozitie de MApN si cu o echipa medicala SMURD de la Targu Mures.

Totodata, atat in Bucuresti, cat si in Iasi, au fost intocmite liste cu persoanele disparute si au fost create linii telefonice speciale pentru apartinatori.

Dificultati intampinate/ situatii ramase de clarificat

-        Asigurarea cazarmamentului in spatiile de cazare puse la dispozitie pentru persoanele sinistrate;

-        Asigurarea hranei in primele ore dupa cazarea in centre a sinistratilor;

-        Asigurarea hranei pentru fortele de interventie relocate si conditiile de cazare ale acestora;

-        Gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora;

-        Gestionarea ajutoarelor oferite in astfel de situatii de catre ONG-uri, persoane fizice, sau alte organisme.

Exercitiul continua si in aceasta noapte, CNCCI ramane activat in sediul de la Ciolpani, o noua informare privind desfasurarea exercitiului va fi facuta in cursul zilei de maine, la ora 9.00.

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA". 

0 comentarii3976 vizualizări02 noiembrie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0