Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Incendiu la o casa de locuit din localitatea Dealul Stefanitei. Recomandari pentru prevenirea incendiilor.

 Un incendiu izbuncit in 7 noiembrie, in jurul orei 20.00, la acoperisul unui obiectiv din comuna Rodna a fost lichidat rapid, in limitele gasite, de catre echipajul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din localitate. Din fericire, pagubele materiale au fost reduse considerabil, in urma incendiului au ars aproximativ sase mp din acoperis si s-au degradat cca. patru metri tavan din rigips. De aceasta data, incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric - conductori sau cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzator.

Totusi, in aceasta perioada, incendiile cauzate de cosuri de fum si mijloace de incalzire folosite necorespunzator s-au manifestat in mod frecvent si, din pacate, cu pierderi de vieti omenesti si pagube materiale insemnate.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, recomandam cetatenilor sa acorde atentie respectarii masurilor specifice de aparare impotriva incendiilor, dupa cum urmeaza:

Pentru cosuri de fum si sobe:

  • Asigurati verificarea si repararea, daca este cazul, a cosurilor de fum de catre o persoana specializata, pentru ca acestea sa nu prezinte fisuri care sa permita scanteilor sa incendieze materialele combustibile din apropiere;

  • Curatati periodic cosurile de fum, intrucat funinginea rezultata prin arderea materialului lemnos si depusa in interiorul cosurilor de fum, pe fondul supraincalzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scanteilor) ajunse in contact cu materialele combustibile din constructia locuintei.

  • Pe pardoseala, in fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalica(cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel incat jarul cazut accidental din soba sa nu intre in contact cu materialele combustibile si astfel sa provoace un incendiu. In soba nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisa.

  • Nu utilizati lumanari sau alte surse de aprindere cu flacara deschisa in apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;


Pentru mijloace de incalzire electrice

  • Nu utilizati instalatii electrice defecte, cu improvizatii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzator;

  • Supravegheati permanent mijloacele de incalzire electrice aflate in functiune. Resourile constituie o sursa frecventa de aprindere prin plasarea lor necorespunzatoare sub birouri, rafturi, langa paturi, unde probabilitatea de a intra in contact cu materiale combustibile (textile, hartie, lemn etc.) este foarte mare. Resourile improvizate si artizanale prezinta risc deosebit datorita puterii mari a acestora si a deficientelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalatiei electrice la care sunt racordate.

  • Nu amplasati materiale combustibile sau inflamabile in apropierea surselor de caldura;

In ceea ce priveste centrale termice alimentate cu gaz, acestea trebuie verificate periodic, de catre personal specializat, orice improvizatie poate duce la situatii de urgenta cu consecinte tragice.

De asemenea, recomandam parintilor sa supravegheze permanent copiii si sa nu-i lase inchisi in casa, cu mijloace de incalzire aflate in functiune (sobe, resouri).


INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA".

 

Cosurile de fum amplasate ori neprotejate termic fata de materiale combustibile

produc pagube materiale insemnate

 

 .

 

In 8 noiembrie a.c., la ora 21.31, s-a anuntat un incendiu la o casa de locuit din localitatea Dealul Stefanitei.

Imediat au fost mobilizate la locul indicat Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Romuli si Sectia de  Pompieri Nasaud, cu trei autospeciale de interventie de stingere a incendiilor, respectiv echipaj de prim ajutor SMURD.

Incendiul se manifesta violent, la nivelul acoperisului, pe o suprafata de 130 mp, cu posibilitate de extindere la anexele gospodaresti din apropiere. Prima interventie a fost asigurata de voluntarii de la SVSU Romuli sprijiniti de cca. 15 sateni care au facut eforturi pentru localizarea incendiului si impiedicarea extinderii acestuia la partea inferioara a constructiei, dar si la obiectivele invecinate.

Echipajul de prim ajutor SMURD a acordat asistenta medicala unei persoane de sex feminin care prezenta atac de panica, dar nu s-a impus transportul acesteia la spital. Echipajele de interventie si satenii au actionat, concomitent cu operatiunile de stingere, pentru evacuarea bunurilor din casa de locuit afectata de incendiu si depozitarea acestora in anexele salvate.

Dupa mai putin doua ore incendiul a fost lichidat in totalitate, iar in urma cercetarilor efectuate la fata locului, s-a stabilit faptul ca evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de efectul termic la cosul de fum amplasat ori neprotejat termic fata de materiale combustibile.

 

 Compartimentul Informare si  Relatii Publice al I.S.U. "Bistrita"

0 comentarii2905 vizualizări10 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0