Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Concert aniversar Muzica Militara Bistrita.

In data de 5 februarie 2017, Muzica Militara a garnizoanei Bistrita a sarbatorit 48 de ani de la infiintare. Pentru marcarea acestui eveniment, garnizoana Bistrita in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita - Nasaud a organizat in data de 6 februarie 2017 de la orele 18.00, la Sala "Valeria Peter Predescu" a Centrul Cultural Dacia din municipiul Bistrita, un concert aniversar.

A fost abordat un repertoriu diversificat, si apreciat de catre toti cei prezenti, incepand de la muzica de promenada si muzica clasica, pana la prelucrari din muzica jazz si pop, concertul dorind sa readuca in sufletul spectatorilor acordurile mai vechi sau mai noi a muzicii de fanfara.

Audienta a fost formata din comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" - colonel Iulian Berdila, prefectul judetului Bistrita-Nasaud - domnul Ovidiu Victor Frent, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud - domnul Emil Radu Moldovan, viceprimarul municipiului Bistrita - domnul Cristian Marius Niculae, reprezentanti ai institutiilor Sistemului National de Aparare Ordine Publica si Siguranta Nationala din garnizoana Bistrita, comandanti, militari si familiile acestora, precum si invitati si cetateni ai municipiului.

In cuvantul sau, colonelul Iulian Berdila a felicitat organizatorii, a multumit publicului numeros pentru prezenta la aceasta manifestatie, dorindu-le totodata colegilor nostri, componenti ai Muzicii Militare a garnizoanei, o aniversare frumoasa si realizarea obiectivelor propuse.

 

***

 

Infiintata in anul 1969, in patria lui Cosbuc si a lui Rebreanu, Muzica Militara a garnizoanei Bistrita este continuatoarea vechilor fanfare graniceresti. Pe tot parcursul existentei sale, aceasta formatie s-a perfectionat si maturizat ajungand la un inalt nivel artistic, castigandu-si totodata un binemeritat loc in viata culturala judeteana, nationala si internationala.

Complexitatea repertoriului abordat, disciplina de ansamblu, virtuozitatea si nu in ultimul rand nivelul interpretativ ridicat, sunt doar cateva dintre argumentele care au impus cu succes aceasta muzica in viata concertistica. Acest lucru este dovedit de numeroasele turnee si concerte sustinute atat in tara cat si in strainatate (Austria, Germania, Danemarca), precum si de editarea unui CD in anul 2001, cu piese din repertoriul national si international. In anul 2015, Muzica Militara a garnizoanei Bistrita a lansat un DVD intitulat "Electric Marching Band", care contine concertul sustinut la Teatrul National din Cluj - Napoca alaturi de trupa Byron si corul Excelsior al Liceului de muzica "Tudor Jarda" din Bistrita, si care, a fost difuzat pe canalul TV HBO Romania.

In fruntea acestei prestigioase Muzici Militare se afla locotenentul Florin Sanaploianu, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, poli-instrumentist, compozitor, orchestrator si dirijor, un tanar ambitios, cu calitati artistice de exceptie, care a reusit sa obtina de-a lungul carierei sale numeroase premii la festivalurile nationale.

 

Text: Locotenent colonel Cristian MARIS

Foto: Caporal Robert POP

0 comentarii3101 vizualizări07 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0