Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 12 Mai 2021 - 14587
"Natiune sponsor" in cadrul Centrului de Excelenta NATO pentru Operatii de Stabilitate.

Peste 100 de inalti oficiali si experti in domeniul securitatii, din tarile membre si partenere NATO prezenti la Bucuresti, la invitatia Jandarmeriei Romane   Luni, 27 februarie a.c., in prezenta domnului Ernest J. HEROLD, Secretar General Adjunct pentru Investitii in Aparare al NATO, precum si a doamnei Carmen Daniela DAN, ministrul Afacerilor Interne a avut loc deschiderea lucrarilor celui de-al doilea atelier international din cadrul proiectului "Capabilitatile politiei de stabilitate NATO in contextul provocarilor de securitate emergente".

         Romania, prin Jandarmeria Romana este gazda evenimentului avand calitatea de "Natiune sponsor" in cadrul Centrului de Excelenta  NATO pentru Operatii de Stabilitate (NATO SP COE), iar scopul urmarit este promovarea, cu sprijinul Consiliul Atlanticului de Nord, a capabilitatilor fortelor de tip jandarmerie de a gestiona misiunile de politie in cadrul NATO.

          Atelierul de lucru se desfasoara in perioada 27 februarie - 02 martie a.c., la Palatul Parlamentului, din Capitala, precum si la sediul Scolii de Aplicatie pentru Ofiteri "Mihai Viteazul" a Jandarmeriei Romane si reuneste participarea a aproximativ 100 de inalti oficiali NATO si experti in domeniul securitatii, din tarile membre si partenere NATO.

           De asemenea, la Atelierul de Lucru iau parte si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale, precum si ai Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, din cadrul Academiei Romane.

            Jandarmeria Romana este reprezentata de colonel Lucian GAVRILA - sef serviciu in cadrul Directiei Management Operational al IGJR si viitor comandant al EUROGENDFOR (Forta de Jandarmerie Europeana) si locotenent-colonel Sebastian CUCOS - director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti.

            Precizam ca, initiativa proiectului vine ca urmare a Summitului NATO de la Varsovia din anul 2016, ocazie cu care  NATO a identificat nevoia de accentuare a implicarii in domeniuloperatiilor de stabilitate. Primul atelier de lucru s-a desfasurat in Roma, Italia, urmand ca modulele 3 si 4 sa fie organizate in Amsterdam (Olanda) si Vicenza (Italia).

             Informatii suplimentare:

             Romania ca "Natiune sponsor" contribuie prin Jandarmeria Romana cu expertiza necesara imbunatatirii doctrinei NATO in domeniul operatiilor de stabilitate (conform prevederilor Legii nr. 328/2015 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2015).

              Calitatea de "Natiune sponsor" in cadrul Centrului de Excelenta  NATO pentru Operatii de Stabilitate (NATO SP COE) aduce Romaniei, prin M.A.I., un loc in cadrul Comitetului Director, organismul care coordoneaza activitatea Centrului, stabilind prioritatile si directiile de actiune viitoare.

Din anul 2015, Jandarmeria Romana si respectiv,Ministerul Afacerilor Interne sunt reprezentate in cadrul Comitetului Director de maior Teodor CERNAT, comandantul Centrului de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor Jandarmi Ordine Publica, de la Ochiuri, judetul Dambovita.

               Centrul de Excelenta pentru Operatii de Stabilitate s-a constituit la intentia NATO si are drept scop asigurarea bunei desfasurari a actiunilor la care participa fortele militare ale Aliantei, dar si componente ale fortelor de politie cu statut militar, asa cum este si Jandarmeria Romana.

            Centrul s-a infiintat in Italia, care reprezinta natiunea-gazda si vizeaza elaborarea de studii, concepte, doctrine si standarde de securitate, precum si organizarea de cursuri de instruire a fortelor de politie cu statut militar si structurilor militare care participa la misiuni internationale.

             Ca urmare a obtinerii statutului de "Natiune sponsor", Romania, prin Jandarmeria Romana a obtinut trei functii, dintre care o functie cheie, de sef al Departamentului Lectii Invatate, celelalte doua functii vizand functia de sef al Sectiunii de Analiza/Evaluare si Experimentare si cea de asistent in cadrul Sectiunii Educationale si de Cooperare.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul 

 

0 comentarii4067 vizualizări28 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0