Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 12 Mai 2021 - 14587
Sa nu lasam incendiile de vegetatie sa scape de sub control !

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud au intervenit, in ultimele 48 de ore, pentru stingerea a opt incendii. Unul dintre acestea a izbucnit la biserica greco - catolica din localitatea Feldru si s-a manifestat la nivelul altarului, iar prin interventia prompta a militarilor de la Sectia de Pompieri Nasaud, pagubele materiale au fost limitate considerabil, impiedicandu-se extinderea la intregul imobil.  Pompierii bistriteni au lichidat, in acest sfarsit de saptamana, un incendiu la o autoutilitara, izbucnit in localitatea Podirei, comuna Sieu Magherus, iar celelalte sase incendii au izbucnit la vegetatie uscata, pe diferite suprafete, in localitatile Bretea, Branistea, Bistrita Birgaului, Blajenii de Sus, Saratel si Monariu.

In sprijinul pompierilor profesionisti, au intervenit si pompierii voluntari din cadrul Serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta ale localitatilor pe raza carora s-au manifestat incendii de vegetatie, fie prin misiuni de stingere, fie prin misiuni de monitorizare, pentru a impiedica extinderea focarelor la fondul forestier sau proprietatile populatiei (patru misiuni in localitatea Teaca, doua misiuni in Budacul de Jos, o misiune in localitatea Mogoseni si o misiune in localitatea Livezile). Datele sunt in curs de actualizare, mai multe Servicii Voluntare pentru Situatii de Urgenta urmeaza sa informeze unitatea noastra cu privire la misiunile de stingere a incendiilor de vegetatie uscata. Cauza probabila care a determinat izbucnirea incendiilor de vegetatie uscata a fost folosirea focului in spatii deschise, fara respectarea masurilor de aparare impotriva incendiilor.

Nerespectarea masurilor specifice de aparare impotriva incendiilor, pe timpul efectuarii arderilor de vegetatie uscata si resturi vegetale, poate avea consecinte grave asupra comunitatii prin pierderi de vieti omenesti, pagube materiale importante si afectarea mediului inconjurator. In speranta ca cetatenii vor manifesta mai multa atentie atunci cand, pentru igienizare, utilizeaza focul deschis, ISU "Bistrita" reaminteste cateva reguli de prevenire a incendiilor:

- este interzisa arderea vegetatiei uscate si resturilor vegetale pe timp de vant;

- pentru ca arderea sa poata fi controlata, vegetatia uscata si resturile vegetale se colecteaza in gramezi, in jurul carora se curata vegetatia pe o suprafata de aprox. 5m;

- arderea vegetatiei uscate si resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheata pana la terminare;

- arderea se efectueaza numai in zone care sa nu permita propagarea focului la gospodariile populatiei, plantatiile agricole, fondul forestier, retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale etc;

- la terminarea activitatii se va urmari stingerea totala a focului inainte de a parasi locul arderii, fiind interzisa acoperirea cu pamant a focarelor.

 

 Activitatile de ardere a miristii, vegetatiei uscate si resturilor vegetale pot fi executate numai dupa obtinerea, in prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din localitate sau persoana imputernicita in acest sens.   

 Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetatie uscata atrage dupa sine aplicarea de sanctiuni contraventionale, cu amenzi cuprinse intre 1.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv intre 25.000 - 50.000 lei pentru persoane juridice, respectiv inchisoare 3 luni - 1 an sau amenda penala 30000 - 60000 lei pentru arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA". 

0 comentarii3703 vizualizări06 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0