Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Activitati in teren in baza protocolului de colaborare IGSU - A.P.I.A. - Garda Nationala de Mediu.

In aceasta saptamana, specialistii din cadrul Serviciului Control pe Teren al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Bistrita - Nasaud, ca urmare a numeroaselor sesizari facute de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" cu privire la incendierea unor suprafete mari de terenuri, au facut verificari la fata locului, in vederea identificarii acestor nereguli ce contravin bunelor conditii agricole si de mediu.

Fermierii care au depuse cereri de plata pe suprafata si au incendiat resturile vegetale de pe suprafetele declarate, risca sanctiuni ca urmare a incalcarii cerintei GAEC 6.2. De asemenea, fermierii care detin suprafete de teren care au fost incendiate din cauze necunoscute, trebuie sa prezinte la A.P.I.A. Bistrita - Nasaud, in termen de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului, o copie a sesizarii facute catre Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita - Nasaud sau catre I.S.U. "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud, pentru a preintampina eventualele penalizari.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a incheiat cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) si la arderea pajistilor permanente (GAEC 8). Astfel, prin actiuni comune, se urmareste reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv pana la neacordarea subventiei agricole pentru parcelele de teren in cauza.

Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor. Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.

De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat, pe data de 23 aprilie 2013, Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

 

 Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:

- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;

- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica.

 

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA".

0 comentarii2828 vizualizări17 martie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0