Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 20 Mai 2024 - 14587
Apel Solemn al Detasamentului de Jandarmi Romani care vor participa la o misiune in Afganistan.

          Un Detasament de Jandarmi Romani, alcatuit din 66 de jandarmi va fi dislocat in Afganistan. unde va participa la misiunea de instruire NATO Training Mission-Afganistan (NTMA), o premiera pentru Jandarmeria Romana. Jandarmii romani s-au deplasat in teatrul de operatiuni duminica, 1 mai 2011, cu o aeronava, a spus seful Directiei Generale Management Operational din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Adrian Romanica.

          CSAT a aprobat, in 22 martie, participarea Romaniei cu 66 de jandarmi (23 de ofiteri si 43 de subofiteri) la NTMA. Misiunea se inscrie in responsabilitatile ce revin Romaniei ca urmare a aderarii la NATO si prevede instruirea politistilor si viitorilor politisti afgani. Aceasta este prima misiune desfasurata de Jandarmeria Romana sub egida NATO. Pana in prezent, jandarmii au participat la misiuni sub egida ONU in Kosovo si sub egida UE in Kosovo si Georgia. Durata misiunii este de sase luni, dupa care jandarmii vor fi inlocuiti de un alt contingent.

            Jandarmii vor fi impartiti in trei centre de pregatire a Politiei din sudul Afganistanului, respectiv Spin Boldak, Wardak si Costall. Doua dintre acestea sunt sub comanda americana, iar unul sub comanda franceza. Militarii selectionati pentru a face parte din detasament provin din unitatile Jandarmeriei Romane si, anterior selectionarii, au trecut teste privind cunostinte de specialitate, verificari medicale si probe de limba straina (engleza). De asemenea, un aspect important in alegerea lor l-a constituit experienta acumulata in domeniul ordinii publice.

           Jandarmii ii vor pregati pe politistii afgani in ceea ce priveste modul de actiune pentru aplanarea conflictelor, procedee folosite in timpul misiunilor de ordine publica si ii vor invata sa foloseasca armamentul din dotare.

           Anterior deplasarii in Afganistan, jandarmii s-au antrenat in Baza de Pregatire a Jandarmeriei Romane si au participat la stagii organizate in Centrul de Perfectionare de la Ochiuri, in judetul Damvobita.

           Secretarul de stat in MAI, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, Ioan Dascalu, a spus la ceremonia apelului solemn, ca misiunea incredintata jandarmilor romani este una de importanta majora, in contextul in care NATO incearca sa ajute la "reconstructia unei tari devastate de razboi". El le-a spus jandarmilor care vor pleca in Afganistan ca reprezinta elita Jandarmeriei Romane si ca au sansa de a participa la o misiune nobila, asigurandu-i de sprijinul sau. Dascalu a subliniat, de asemenea, ca detasamentul de jandarmi pleaca in Afganistan strict pentru misiunea de instruire a politistilor de acolo si ca nu vor participa la misiuni de aparare.

          

            Informatii de background

 Au fost stabilite trei centre de pregatire in care vor fi repartizati 63 de jandarmii - 23 instructori isi vor desfasura activitatea la Wardak, 13 la Costall si 29 instructori la Spin Boldak.

 

Informatii despre locatiile centrelor

 

Centrul de Pregatire de la Wardak este situat intr-o zona muntoasa, la 2 300 metri altitudine. Clima este continental-uscata, cu diferente substantiale de temperaturi intre zi si noapte. Accesul se realizeaza doar cu mijloace blindate sau pe calea aerului, cu elicopterele Coalitiei.

   Centrul, aflat in faza avansata de finalizare a lucrarilor de constructie, este sub comanda franceza si va fi deservit de 88 de instructori internationali (40 francezi, 23 romani, 15 portughezi, 10 cehi);

  

Centrul este cel de la Costall este  situat in partea de sud a tarii, in apropiere de granita cu Pakistanul, la o altitudine de 200 m. Clima din zona Costall este continental-desertica, umiditatea fiind foarte mica. Temperaturile sunt foarte ridicate pe timp de zi, iar noaptea coboara foarte mult. Consumul zilnic de apa recomandat (si asigurat, n.r.), pe timpul perioadelor de vara este de 8 litri / persoana.

     

Centru de la Spin Boldak este situat la 5 km de centrul Costall, fiind considerat parte componenta a acestei structuri. Comunicatia intre cele doua centre se realizeaza pe o sosea asfaltata, folosita de catre fortele Coalitiei pentru deplasarea trupelor de interventie. Centrul este situat in incinta unui vechi fort.

 

Riscuri suplimentare

Un factor de risc suplimentar este reprezentat de prezenta scorpionilor si serpilor veninosi. Acest risc este de altfel prezent in majoritatea zonelor din Afganistan, astfel ca avem in vedere masuri profilactice inainte de dislocarea contingentului.

   In ceea ce priveste facilitatile medicale, toate centrele au conditiile echivalente unui spital de nivel I (asigura interventia de prim ajutor).

 

Misiuni

Misiunea de baza a jandarmilor va fi cea de a raspunde cerintelor de pregatire ale politiei afgane, astfel incat in 2014 colegii nostri sa-si poata executa atributiunile fara sprijinul comunitatii internationale. Implicarea jandarmeriei se va materializa in principal, in  participarea la consolidarea a 3 piloni (din cei 4) ai Politiei Nationale Afgane, care sunt:

§         Afghan Uniform Police - Politia Afgana;

§         Afghan National Civil Order Police - Jandarmeria Afgana;

§         Afghan Border Police - Politia de Frontiera Afgana;

 

       

 

    Ofiter specialist informare si relatii publice

 

                                                                  Lt.

                                                                        Georgeta CASVAN

0 comentarii2940 vizualizări02 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0