Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
O zi in care cinstim trecutul glorios al armatei noastre.

Ziua Armatei Romaniei reprezinta un reper important, nu doar in calendarul traditiilor militare, ci pentru intraga noastra natiune, o zi in care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, in care pretuim prezentul nostru si ne gandim cu indreptatitesperante la viitor. In numele tuturor celor care isi servesc tara in randurile armatei noastre, va multumesc tuturor celor care ne onorati, astazi, cu prezenta la ceremoniile organizate in toata tara, dupa cum multumesc tuturor celor care au transmis urari si ganduri de apreciere catre militarii nostri. La Paulis si la Carei, in Bucuresti si in marile orase, in cimitirele si la monumentele comemorative de razboi din tara si de peste hotare, depunem azi coroane de flori si ne plecam fruntile in semn de omagiu si vesnica pomenire a celor cazuti in marile razboaie. Tara noastra datoreaza enorm generatiilor de viteji care au luptat  pentru cucerirea statalitatii, pentru consolidarea independentei si suveranitatii, pentru intregirea teritoriului national al Romaniei.

Sacrificiul si sangele eroilor natiunii au impus Romania in randul statelor independente ale Europei sfarsitului de secol XIX - la Plevna, Grivita ori Smardan. Urmasii lor, prin rasunatoarele isbanzi de la Marasti, Marasesti si Oituz si alte legendare campuri de batalie ale Primului Razboi Mondial, faceau posibila Marea Unire din 1918, pe care o cinstim in acest an, la Centenar. Cu sacrificii de sange, ostasii romani au luptat in teribilele inclestari care au sfasiat Europa in cea de a doua conflagratie mondiala, in campania de Est, apoi in cea de eliberare a teritoriului nationalsi, in final, in luptele purtate in campania de Vest.

Supravietuitorilor acestor campanii, bravii veterani de razboi, le datoram aprecierea si recunostinta noastra. Sunt oameni care au demonstrat ca dragostea de patrie nu poate ramane un concept abstract, atunci cand insusi viitorul poporului este in pericol.

Tara datoreaza, in egala masura, respect si gratitudine si militarilor zilelor noastre. Locul Romaniei in Alianta Nord-Atlantica si accederea in familia Uniunii Europene au fost asigurate si prin contributia militarilor nostri care, cu arma in mana, alaturi de aliati, au demonstrat , in misiunile executate in teatrele de operatii, seriozitatea si consecventa cu care Romania isi indeplineste angajamentele si obligatiile asumate. In misiunile de lupta in Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest si-au pierdut viata 29 de militari romani, al caror sacrificiu nu va fi nicicand uitat. Nu vom uita niciodata curajul celor raniti in ultimele doua decenii in misiunile internationale ori in actiunile desfasurate in tara. Le vom fi permanent aproape, lor si familiilor lor, pentru ca Armata Romaniei a fost si va ramane intotdeauna o familie unita la bine, dar mai ales la greu.

O parte dintre veteranii raniti se afla , in aceste zile, la Sydney unde participa, pentru a doua oara, la Jocurile Invictus, purtand cu mandrie steagul tricolor in competitia celor de neinvins. Exemplul lor luminos, de curaj si forta, ne inspira pe toti. Le dorim mult succes si pe cat mai multe medalii pentru Romania!

Nu in ultimul rand, gandurile noastre se indreapta, intr-o asemenea zi, catre cei ce se afla, in prezent, in teatrele de operatii. Va asigur, dragi camarazi, de intreaga noastra pretuire si va asteptam sanatosi acasa, cu misiunile indeplinite, asa cum ne-ati obisnuit, la standarde impecabile. 

Cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, doresc sa transmit tuturor militarilor care isi servesc tara sub faldurile tricolore, in randul celor active, in rezerva sau retragere, cele mai alese ganduri de pretuiresi respect.

 Armata Romaniei are, datorita oamenilor de mare valoare care o incadreaza, capacitatea de a-si indeplini misiunile constitutionale pentru garantarea suveranitatii, independentei si unitati statului, integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale si de a contribui la apararea statiului euro-atlantic, alaturi de aliatii si partenerii nostri.

Va multumesc, dragi colegi, pentru seriozitatea cu care va indepliniti misiunile!

Inchei prin a multumi tuturor concetatenilor nostri pentru incadrarea lor in institutia militara, pentru faptul ca ne sunt aproape si pentru ca ne dovedesc prin aceasta ca sacrificiile si eforturile militarilor sunt apreciate si intelese.

La multi ani Armate Romaniei si glorie eterna Eroilor ei!


MESAJUL MINISTRULUI APARARII NATIONALE, MIHAI-VIOREL FIFOR CU PRILEJUL SARBATORIRII ZILEI ARMATEI ROMANIEI 25 OCTOMBRIE 2018.

 

 

Foto - Marius Chiuzan la Ziua Armatei la Bistrita

0 comentarii3101 vizualizări27 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0