Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 12 Mai 2021 - 14587
Folosirea de petarde in curtea scolii si detinerea ilegala a unui box- dosare penale pentru doi elevi.

Un elev aflat in clasa a X a, a gasit un mijloc de relaxare mai putin obisnuit pentru pauza dintre ore. Acesta a experimentat explozia unei petarde in mijlocul elevilor aflati in curte in timpul unei pauze.

Avand in vedere pericolul la care au fost supusi elevii, conducerea institutiei de invatamant a luat atitudine fata de gestul elevului si a solicitat sprjinul jandarmilor. Ajunsi la fata locului, jandarmii au trecut la identificarea tanarului care a facut acest gest in mijlocul colegilor. Dupa discutiile purtate cu acestia a fost identificat elevul de 16 ani, care detinea petardele in cauza.

Au fost chemati apartinatorii legali, iar in prezenta acestora i s-au intocmit actele de sesizare pentru operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept, conform legii nr. 126 din 1995, republicata, privind regimul materiilor expozive, art 37, lit.a.

Totodata, in timp ce erau cautate petardele, in sala de clasa jandarmii au gasit si un box ascuns in cutia de cadouri de sub bradul impodobit. Si in acest caz a fost identificat elevul care l-a introdus in scoala iar in prezenta apartinatorilor i-au fost intocmite actele de sesizare pentru portul sau folosirea fara drept de obiecte periculoase, conform art. 372 Cod Penal.

Conform legii, portul sau folosirea unui cutit, pumnal, box sau alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, intepare sau lovire, fac parte din  infractiunile contra ordinii si linistii publice.

          Avand in vedere faptul ca unele persoane nu respecta prevederile legale in vigoare privind regimul materialelor pirotehnice si tulbura astfel linistea publica, jandarmii au intervenit in cursul dupa-amiezii zilei de marti, 10 decembrie in zona Cartierului Subcetate. Un minor de 9 ani a fost surprins in timp ce folosea petarde in curtea blocului in care locuia, ca urmare parintii sai au fost sanctionati cu 100 de lei amenda, pentru neluarea masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj, conform art. 2, punctul 33, fapta sanctionata de art.3, lit a. (Legea nr 61 din 1991)

           Totodata, va recomandam sa solicitati interventia jandarmilor in cazul in care sunteti martori la infractiuni sau fapte de natura antisociala. Pentru a solicita sprijinul jandarmilor, puteti apela numarul unic pentru apeluri de urgenta 112. 

 

 

 

 

Informatii suplimentare

 

Cu toate ca sunt constienti de pericolul la care se expun atunci cand folosesc petardele, in fiecare an, premergator si pe timpul sarbatorilor, adulti dar mai ales copii devin victime ale folosirii neautorizate de materiale pirotehnice. Ca urmare, cetatenii sunt rugati sa achizitioneze si sa foloseasca  doar obiectele pirotehnice permise de lege.

          Conform prevederilor hotararii nr. 95/2011 pentru modificarea si completarea Normelor tehnice privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materiilor explozive utilizate in orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnistilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 536/2002 articolul 5, alin. 2 "articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 si P2 pot fi folosite numai de catre pirotehnicieni si numai in scopul pentru care sunt destinate."

            Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda: orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept, comercializarea articolelor pirotehnice 1 si P1 catre persoane care nu au implinit 18 ani si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni.

 

 

           Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

0 comentarii3150 vizualizări12 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0