Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Daca vizitati Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca din Muntii Rodnei sa aveti grija la vipere!

La sfarsitul saptamanii trecute foarte multi turisti au vizitat Poiana cu Narcise. Si la acest sfarsit de saptamana se preconizeaza din nou un val de persoane dornice sa admire natura in aceasta perioada. Jandarmii montani din Rodna efectueaza patrulari pe Muntele Saca, alaturi de rangerii Parcului National Muntii Rodnei, pentru a fi la dispozitia turistilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor in aceasta zona.

           De aceasta data instantaneele primite de la colegii nostri din teren, sunt de avertizare pentru turistii care vor sa urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira privelistea. Viperele au fost susprinse cand se incalzeau la soare. Ca urmare trebuie sa aveti grija si la acest aspect, pentru a evita calcarea lor din greseala. Astfel, trebuie sa aveti incaltaminte adecvata de tip bocanc, sa aveti grija pe unde pasiti, respectiv unde va asezati. In cazul in care sunteti muscat de o vipera, apelati imediat Numarul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, ramaneti calm, reglati-va respiratia si stati intinsi iar capul si bustul trebuie sa fie mai ridicate astfel incat locul muscaturii sa fie sub nivelul inimii.  Ulterior, victima trebuie sa ajunga cat mai repede la un medic. In cazul unei muscaturi cu inoculare de venin singura solutie eficienta fiind administrarea de ser antiviperin.

         Jandarmii montani din Rodna, informeaza faptul ca narcisele se afla in maximul perioadei de inflorire si foarte multe persoane vor dori sa viziteze poiana in aceste zile si in perioada imediat urmatoare, cand va fi perioada de maxima inflorire. Poiana cu Narcise este protejata de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din radacina.

 

           Informatii suplimentare

          Rezervatia naturala aflata in Muntii Rodnei, are o suprafata de 5 ha si reprezinta o poiana cu narcise (Narcissus angustifolius), protejata de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, intr-o asociatie dominata de Barba Ursului.

       Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecand din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleaca catre muntele Saca doua poteci mai accesibile: prima urca spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmareste Valea Secii si apoi urca pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul pana la Varful Saca dureaza 3 ore din Valea Vinului.

 

 

 Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

 

0 comentarii3157 vizualizări29 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0