Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Misiunile executate si rezultatele obtinute de catre efectivele IJJ B-N in anul 2020.

Marti, 26 ianuarie 2021 la sediul unitatii noastre, intr-un cadru restrans, impus de actualul context epidemiologic, a avut loc evaluarea activitatii desfasurate si a rezultatelor obtinute de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud in anul 2020. La activitate au participat prin intermediul sistemului videoconferinta reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane - seful Directiei Cabinet - col. Traian Mirza, reprezentantii subunitatilor din teritoriu: Nasaud, Singeorz-Bai, Beclean, respectiv ai Posturilor Montane Rodna, Piatra-Fintinele si Colibita.

         La activitate au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor Ministerului Afacerilor Interne de la nivel judetean: Prefectul judetului B.-N. - Nechita Stelian Dolha, subprefectul judetului B.-N. Eugen Dicones Curteanu, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al judetului B.-N. - comisar sef Mihai Ovidiu Lupsa si inspectorul sef al I.S.U. "Bistrita" al Judetului B.-N. - col. dr. ing. Florea Constantin.

        In anul care a trecut, principalele coordonate si actiuni au avut o evolutie specifica cu o dinamica aparte, de la cea de normalitate sociala la una inedita, speciala, influentata de evolutia pandemiei de COVID-19 la nivel mondial.

         In anul 2020, pentru realizarea unui echilibru intre preventie, dialog si impunerea legii, structurile de ordine publica au executat 8.799 misiuni de ordine publica,  in crestere cu 17,76 %, fata de 7.472 misiuni in 2019.

Din analiza indicatorilor specifici rezulta faptul ca in cursul anului 2020 am stopat activitatile infractionale in 458 cazuri, in crestere cu 140% si am sanctionat componenta antisociala in 7.252 situatii, in crestere cu 483%.  Situatia operativa aparte si gradul de implicare al efectivelor de jandarmi si politie a dus la o scadere  cu 15,12% a infractiunilor stradale sesizate.

O atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii Jandarmeriei Montane, prezenta jandarmilor in aceasta zona asigurand turistilor un grad sporit de siguranta, garantia unei interventii rapide si eficiente in conditii climaterice deosebite, precum si o implicare activa, in actiunile de protejare a mediului organizate independent in cadrul campaniilor nationale sau in colaborare cu alte organizatii.  In anul de referinta, un numar de 27 cetateni s-au aflat in dificultate in zona montana iar colegii nostri i-au asistat cu profesionalism.

          Printre provocarile din perioada incheiata, amintim:

- starea de urgenta (cu impunerea unor masuri nefamiliare populatiei, escortarea cetatenilor repatriati, asigurarea ordinii in zona centrelor de carantina, greutatile privind asigurarea protectei personalului propriu prin furnizarea echipamentelor de protectie individuala)

- sezonul estival (cu limitarea accesului publicului in zone turistice deosebit de populate)

- starea de alerta, prelungita succesiv (cu adaptarea continua la restrictiile impuse conform hotararilor de guvern, gestionarea starilor de nemultumire ivite odata cu restrictiile)

- carantinarea municipiului Bistrita (cu efortul fortelor MAI de restrictionare a circulatiei, in ciuda deficitului de personal si in perioada cea mai nefavorabila in privinta conditiilor meteo, Bistrita fiind prima localitate iesita din carantina la sfarsitul perioadei initiale)

- cele doua serii de alegeri si campaniile electorale aferente (au necesitat masuri deosebite pentru a unii dezideratele privind asigurarea ordinii publica concomitent cu mentinerea sanatatii populatiei si a colegilor nostri)

- sezonul rece si sarbatorile de iarna (unde putem sa ne aducem aminte de campania extraordinara in care intr-o perioada de doar 10 zile s-a reusit impreuna cu colegii politisti contactarea tuturor societatilor cu activitati in domeniul HoReCa, iar cu colegii din jandarmeria montana sa finalizam informarea privind prevederile legale a cetatenilor cu locuinte de vacanta, astfel incat anul 2020 sa aiba cele mai linistite sarbatori.

Nu in ultimul rand, trebuie sa apreciem profesionalismul colegilor care au reusit sa indisponibilizeze in aceasta perioada un numar de 16.178 articole pirotehnice, care ar fi prezentat un risc deosebit daca ajungeau in mainile copiilor nostri.

In perioada de referinta, s-au desfasurat actiuni pe urmatoarele coordonate:

- misiuni de asigurare a ordinii publice;

- misiuni de mentinere a ordinii publice in sistem integrat;

- misiuni pentru punerea in aplicare a masurilor stabilite pe timpul starilor exceptionale (starea de urgenta, starea de alerta);

- activitati de prevenire si combatere a faptelor antisociale;

- actiuni in cooperare sau in colaborare cu alte institutii.

Pe segmentul protejarii populatiei impotriva imbolnavirii cu virusul SarsCov2 s-au desfasurat urmatoarele activitati:

- S-a asigurat insotirea coloanelor de masini cu cetateni reveniti in tara la debutul pandemiei. (au fost executate 41 de misiuni de insotire a transporturilor spre centrele de carantina sau de tranzitare a judetului).

- S-au instituit masuri specifice pentru asigurarea securitatii celor 11 centre de carantina .

- Pe timpul starii de urgenta si pe timpul carantinarii municipiului Bistrita s-au realizat filtre rutiere in sistem mixt, pentru limitarea circulatiei rutiere.

- S-a asigurat o prezenta activa in spatiul public prin patrulari si actiuni punctuale.

- S-a asigurat ordinea publica pe timpul manifestarilor publice permise de legislatie, cu accent pe respectarea masurilor epidemiologice atat de catre organizatori, cat si de catre toti participantii.

- S-a participat la verificarea persoanelor izolate/crantinate la domiciliu.

- S-a verificat respectarea masurilor de suspendare/restrictionare temporara a activitatii restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, cluburilor, cazinourilor, sediilor asociatiilor si altor localuri publice.

- S-au sprijinit autoritatilor responsabile in derularea anchetelor epidemiologice.

 

         Regulile si restrictiile impuse de legislatia specifica in vigoare, precum si politicile publice implementate strict pentru prevenirea si limitarea raspandirii comunitare a virusului SARS COV-2 au necesitat o abordare integrata interinstitutional pentru orientarea tuturor actiunilor, astfel incat sa se armonizeze interesul legitim pentru realizarea obiectivului general de crestere a gradului de siguranta si protectie a cetateanului.

Diminuarea numarului manifestarilor din spatiul public a generat o scadere semnificativa a misiunilor pentru protectia participantilor, a infrastructurii si prevenirea tulburarii ordinii si sigurantei publice, astfel, in perioada de referinta au fost executate 628 misiuni de asigurare a ordinii publice, in scadere cu 50,28 %.  

In vederea cresterii gradului de siguranta a cetatenilor, inspectoratul a participat la mentinerea ordinii publice prin patrule  de jandarmi in zona urbana a judetului, pe traseele montane, in Statiunea Balneoclimaterica Singeorz Bai  si in in sistem integrat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud, sens in care au executat un numar de 3.593 misiuni, in crestere cu 66,96 % fata de anul precedent. Aceste misiuni au fost organizate in corelare cu evolutia situatiei operative si a hotararilor adoptate in cadrul C.N.S.S.U. si C.J.S.U.

                 Pentru verificarea  respectarii masurilor epidemiologice au fost organizate  si  desfasurate 1.346 actiuni punctuale atat independent cat si in comun cu structurile de politie, directionandu-se efortul catre zonele de risc, prin folosirea cu maxima eficienta a mijloacelor de mobilitate din dotare.

In baza planurilor de cooperare si a protocoalelor de colaborare incheiate, pentru reducerea infractionalitatii, inspectoratul nostru a executat 679 misiuni in cooperare /colaborare cu alte institutii.

 

Fluctuatia de personal pe parcursul anului 2020 s-a prezentat dupa cum urmeaza:

- Sosiri: total - 15 (din care 1 ofiter repartizat din promotia 2020 a Academiei de Politie, 1 ofiter si 13 subofiteri mutati in interesul serviciului din cadrul altor unitati ale Jandarmeriei Romane);

- Plecari/pierderi: total - 17 (din care 3 ofiteri si 13 subofiteri trecuti in rezerva cu drept la pensie de serviciu, 1 ofiter mutat in interesul serviciului la o alta structura a M.A.I.).

In cadrul activitatii de recrutare a candidatilor pentru sustinerea examenelor de admitere la institutiile militare de invatamant superior ale M.A.I. si M.Ap.N., sesiunea Iulie 2020 au fost recrutati un numar de 10 candidati (8 candidati barbati si 2 candidate femei).

In urma parcurgerii etapelor eliminatorii premergatoare si sustinerii examenului de admitere, un candidat a fost declarat "admis" la Academia Tehnica Militara.

Media de varsta a personalului unitatii este de 39,02 ani, care poate fi apreciata ca fiind buna.

         In ceea ce priveste misiunea de paza si protectie a obiectivelor, bunurilor si valorilor, la nivelul inspectoratului au fost executate misiuni de paza la un numar de 18 obiective, precum si misiuni de paza a transporturilor de bunuri, valori si documente clasificate. Pentru indeplinirea atributiilor si sarcinilor comune ce revin Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, incepand cu data de 04.04.2020 responsabilitatea asigurarii pazei a revenit M.Ap.N. la un numar de 6 obiective, iar cu data de 28.04.2020 la un numar de 3 obiective.  Redistribuirea personalului a permis Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud ca pe  segmentul de ordine si siguranta publica sa angreneze cu 56,61% mai multe efective.

In domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca trebuie sa mentionam faptul ca in randul cadrelor militare si angajatilor civili ai inspectoratului s-au inregistrat un numar de 20 cazuri de infectare cu virusul SarS-CoV-2, iar alte 36 cadre militare si angajati civili au fost carantinate la domiciliu fiind contacti directi ai unor persoane testate pozitiv. Masurile sanitare luate la nivelul unitatii si-au demonstrat eficienta prin faptul ca nu a avut loc nicio transmitere intra-comunitara.

Identificarea la timp a tuturor vulnerabilitatilor si factorilor de risc, optimizarea si dinamizarea dispozitivelor adoptate in functie de situatia operativa existenta, managementul eficient al resurselor existente, umane si materiale, cooperarea cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu competente in domeniul ordinii si sigurantei publice, a facut ca rezultatele obtinute in anul 2020 sa duca la indeplinirea obiectivelor propuse, in organizarea si executarea misiunilor Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud.

 

Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne

In cadrul activitatii de evaluare a inspectoratului, jandarmului montan care a salvat in aceasta vara nu mai putin de 9 copii la inundatiile din luna iunie din localitatea Rodna, i-a fost inmanata Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, colegul nostru fiind unul dintre cei trei jandarmi care au primit aceasta distinctie la nivel national.

        Plutonier adjutant Bindiu Iosif este unul dintre jandarmii care a intervenit pentru salvarea a nu mai putin de 9 copii in timpul inundatiilor care au lovit localitatea Rodna in luna iunie 2020. Acesta este incadrat la Postul Montan Rodna si a facut parte si din echipajul care in luna august a urcat la peste 2.100 m altitudine, pentru salvarea unui barbat care fusese intepat de albine.

        Plutonier adjutant Bindiu Iosif este al doilea jandarm care a fost distins cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, dupa sergent major Boca Ioan din cadrul Detasamentului 1 Jandarmi Mobil Bistrita, care a primit aceasta distinctie acum trei ani.

 

        Cu o prezenta activa in viata comunitatii, Inspectoratul de jandarmi Judetean Bistrita Nasaud, reprezinta o forta flexibila si interoperabila aflata permanent in serviciul cetatenilor acestui judet,  care are capacitatea de a gestiona orice misiune in domeniul ordinii si sigurantei publice, al pazei si protectiei institutionale si care raspunde afirmativ, ori de cate ori prezenta ii este solicitata si indiferent de riscurile asumate sau de dificultatea misiunilor incredintate.

 

          

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

0 comentarii1330 vizualizări27 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0