Infiintarea Jandarmeriei Montane in Romania reprezinta un moment istoric foarte important. In judetul Bistrita-Nasaud existau posturi de jandarmi inca din anul 1923 in cele mai reprezentative localitati printre care unul si la Tihuta.
La data de 20 mai 1929, se infiinta Legiunea de Jandarmi Rurali Nasaud, cu resedinta in Bistrita, ce cuprindea 5 sectii si 28 posturi. Dintre acestea faceau parte mai multe sectii situate la: Lechinta, Nasaud, Sieu, Rodna dar si Sectia de Jandarmi Bargau (resedinta: Prundu Bargaului) cu posturile: Prundu Bargaului, Muresenii Bargaului, Tihuta, Iad (Livezile) si Satu Nou.
In anul 1948, existau la nivelul judetului un numar de 130 de subofiteri de jandarmi. Dintre acestia un numar de 22 erau arondati Sectiei de Jandarmi Bargau cu urmatoarele posturi: Colibita, Tihuta, Iad (Livezile), Josenii Bargaului, Muresenii Bargaului, Magura Calului, Prundu Bargaului si Satu Nou.
In prezent, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, jandarmii bistriteni contribuie alaturi de celelealte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne si nu numai, la realizarea unui climat de ordine si siguranta publica, in municipiul Bistrita, in orasele Nasaud, Beclean in statiunea balneara Singeorz-Bai, inclusiv in zona montana la Rodna, Piatra-Fantanele si Colibita.
Posturile montane Rodna si Piatra-Fantanele au fost infiintate in urma cu 14 ani, in anul 2007.
In ultimii ani zona Colibita a devenit din ce in ce mai frecventata de catre turisti, ceea ce a dus si la organizarea mai multor evenimente sportive si culturale, iar acest aspect a impus de la sine o mai buna monitorizare a acestui areal. Ca urmare, incepand cu luna august 2019 a fost operationalizat si Postul de Jandarmi Montan Colibita, subunitatea din cadrul Detasamentului 2 Jandarmi Bistrita care executa misiuni de mentinere, asigurare si restabilire a ordinii publice in Colibita.
Pentru a marca aceasta aniversare, in zona Lacului Colibita au fost organizate ateliere de prezentare ale Jandarmeriei Montane destinate turistilor. Au fost distribuite pliante cuprinzand informatii specifice privind sfaturi pentru drumetii in siguranta in zona montana si cele mai sigure metode de protectie fata de animalele salbatice care le pot pune pune in pericol integritatea fizica. Turistii romani si straini deopotriva, s-au aratat foarte interesati de materialele utilizate de catre jandarmii montani in diferite misiuni si au profitat de ocazie pentru a se fotografia cu acestia.
Posturile de Jandarmerie montana aduc o contributie insemnata in ceea ce priveste asigurarea climatului de siguranta a turistilor in zona de munte din aria de competenta, la combaterea contraventiilor si infractiunilor silvice, prevenirii distrugerii mediului inconjurator, precum si a ariilor protejate.
Jandarmii montani participa la misiuni de mentinere a ordinii publice pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiuni montane si pe traseele turistice din zona. De asemenea participa impreuna cu alte institutii abilitate, la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei fondului cinegetic si piscicol natural, a fondului silvic si de protectie a mediului, prin masuri specifice de prevenire si combatere a oricaror incalcari ale prevederilor normelor legale. Totodata, jandarmii montani participa la cautarea/salvarea si evacuarea persoanelor/turistilor care se afla in pericol in zona de responsabilitate.
De asemenea, jandarmii montani au atributii privind:
- mentinerea ordinii publice pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional in zona de responsabilitate;
- prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional privind poluarea (fonica, a cursurilor de apa, a aerului, a solului, cu deseuri, etc.)
- desfasurarea de activitati de informare, prevenire si educare in cadrul scolilor, prin prezentarea unor teme cu specific de protectie a mediului in zonele montane;
-acordarea de sprijin autoritatilor in organizarea si desfasurarea unor activitati specifice la nivel local, in zona de competenta;
- cunoasterea permanenta a starii traseelor turistice si informarea turistilor si a factorilor responsabili din zona cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor si a marcajelor montane, alunecarile de teren si locurile unde s-au produs sau exista posibilitatea producerii de viituri sau avalanse, precum si anuntarea din timp a populatiei din zona si a turistilor, in vederea evitarii accidentelor si a altor evenimente negative;
- indrumarea, informarea si acordarea de asistenta turistilor si persoanelor aflate in dificultate in zona montana din aria de competenta;
- cautarea si descoperirea persoanelor aflate in dificultate in zona montana;
- interventia operativa pentru solutionarea apelurilor populatiei prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, directionate catre structurile de jandarmi, conform indexului de cooperare.
1 comentariu | 14 vizualizări | 05 octombrie 2021 |