Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 05 August 2021 - 14587
Sistemul de creditare a participarii persoanelor private de libertate la activitati si programe de educatie.

Incepand din luna august 2011, Penitenciarul Bistrita se inscrie in randul celor zece unitati de detentie subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in care, pe o perioada de sase luni, se piloteaza sistemul de creditare a participarii persoanelor private de libertate la activitati si programe de educatie, asistenta psihologica si sociala, la activitati lucrative, precum si in situatii de risc.

Pentru fiecare activitate, program educational sau de asistenta psihologica, asistenta sociala finalizat/absolvit, pentru fiecare activitate lucrativa, precum si pentru situatiile de risc in care persoanele private de libertate au rol in prevenirea si inlaturarea acestora, fiecarui participant i se va aloca un numar de credite, stabilit in functie de natura si complexitatea activitatii sau programului.

Participarea si finalizarea cu succes a activitatilor si programelor amintite anterior va aduce dupa sine acumularea unui numar de credite, corespunzator fiecarui tip de recompensa prevazut de Legea 275/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia savarsirii unor abateri disciplinare de catre persoanele private de libertate, se va proceda la reducerea/scaderea unui numar de credite prestabilit, in functie de natura si gravitatea abaterii.

Principiile de functionare a sistemului de creditare se inscriu in coordonatele unui proces inovativ, de natura sa produca modificari consistente in plan organizational si uman-motivational.

Sistemul de creditare, ca unica procedura de acordare a recompenselor, isi doreste sa-si demonstreze eficienta prin stimularea gradului de implicare a persoanelor custodiate in demersul recuperativ derulat pe durata executarii pedepsei, dar si  prin dezvoltarea motivatiei pentru adoptarea unui comportament prosocial.

Pe durata lunii august, in Penitenciarul Bistrita, dar si in celelalte unitati-pilot, au fost derulate ample actiuni de informare a persoanelor custodiate, prin intalniri cu acestea, materiale de promovare (pliante, afise), vizionarea de filme de prezentare prin intermediului studioului radio - TV cu circuit inchis al unitatii, organizarea unui concurs tematic.

Aplicarea sistemului de creditare urmareste conturarea unui sistem obiectiv, echitabil si transparent, care sa responsabilizeze persoanele private de libertate si sa conditioneze comportamentul acestora, in sens dezirabil social.

 Inspector de penitenciare LAURA OPRIS

PURTATOR DE CUVANT

PENITENCIARUL BISTRITA

 Telefon: 0263/238.175

              0741/265.809

e-mail: lopris@dgp.ro

 

0 comentarii2359 vizualizări01 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0