Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
Conditii prevazute de lege pentru arderea vegetatiei uscate, riscuri de incendiu si masurile care se impun in scopul inlaturarii acestora.

Persoanele fizice si juridice care desfasoara actiuni de ardere a vegetatiei uscate, miristilor gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, sunt obligate sa respecte prevederile reglementarilor in domeniu, punand accent pe urmatorul set de masuri pentru  prevenirea incendiilor specifice, care pot fi completate si cu alte reguli in functie de conditiile meteo si specificitatea zonei astfel:

-  aceste activitati nu vor fi efectuate pe timp de vant si la lasarea intunericului;

-  supravegherea in permanenta a focului pana la stingerea completa a acestuia;

- dupa arderea completa, resturile vor fi stropite cu apa pentru a impiedica reaprinderea focului sub actiunea curentilor de aer sau imprastierea resturilor aprinse;

- asigurarea in apropiere a unui recipient cu apa si a unor unelte (lopeti, maturoaie, etc.) pentru cazul in care focul scapa de sub control;

- arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii;

- arderea resturilor se va face la o distanta de minimum 10 m fata de materialele combustibile (constructii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) si 40 m fata de locurile cu pericol de explozie, gaze si lichide combustibile;

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta: emiterea permisului se face prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens (conf. art. 99 din OMAI 163/2007).

Conditiile utilizarii focului deschis pentru arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sunt prevazute in Ordinul Ministrului Internelor si Reformei Administrative si al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 605/579/2008.

Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, "arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei".

 

CETATENI!  ESTE MULT MAI USOR SA PREVII UN INCENDIU  DECAT SA-L STINGI !

 

 

OFITER CU RELATIILE PUBLICE

        Mr.

Trifan Vasile

0 comentarii2800 vizualizări02 septembrie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0