Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Asigurarea masurilor de ordine publica la manifestarile organizate in judetul Bistrita-Nasaud.

Asigurarea masurilor de ordine publica la manifestarile organizate in judetul Bistrita-Nasaud - a fost tema analizata la cea mai recenta sedinta ATOP care s-a desfasurat in premiera la sediul Jandarmeriei bistritene.

 Miercuri 20 martie 2024, de la ora 12.00, a avut loc pentru prima data la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, sedinta Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Participantilor le-au fost prezentate: principalele atributii ale Jandarmeriei Romane, un scurt istoric al unitatii in plan judetean, date privind organizarea inspectoratului, respectiv o analiza a masurilor de ordine publica intreprinse de catre jandarmii bistriteni la manifestarile organizate pe parcursul anului 2023.

 

Informatii suplimentare

In anul 2023 structurile de ordine publica ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud au fost implicate in executarea actiunilor de asigurare a ordinii publice, in scopul prevenirii tulburarii ordinii publice, protectiei participantilor, a institutiilor fundamentale ale statului si avutului public / privat, precum si constatarii faptelor de natura penala si contraventionala, savarsite pe timpul desfasurarii acestora.

La nivel judetean, I.J.J. Bistrita-Nasaud si-a indeplinit atributiile specifice pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica. De asemenea s-a impus adaptarea corespunzatoare a activitatilor specifice, desfasurate pe intreg teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, cu accent pe locuri/zone aglomerate (gari, piete, targuri, oboare, zone de tip "centru vechi" si petrecere a timpului liber etc.), proximitatea lacasurilor de cult, zone pretabile desfasurarii manifestarilor publice (piete, parcuri, arene sportive etc.), zone de agrement etc.

In acest context nu au fost misiuni de asigurare a ordinii publice cu grad de risc ridicat sau cu caracter complex.

Cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii publice executate au fost la manifestarile cultural-artistice, religioase si promotionale, manifestari de protest (marsuri, pichetari, mitinguri de amploare) si manifestari sportive.

Structurile de ordine si siguranta publica din cadrul I.J.J. Bistrita-Nasaud au actionat in anul 2023 pentru indeplinirea atributiilor ce le revin in principal cu privire la asigurarea si restabilirea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, a proprietati publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale, ocazie cu care nu au fost inregistrate evenimente negative.

Performanta executarii misiunilor de asigurare a ordinii publice s-a reflectat si prin faptul ca la nivel judetean, in anul 2023 nu au fost executate interventii in forta pentru restabilirea ordinii publice.

 

Asigurarea ordinii publice

In perioada analizata, IJJ BN a executat 644 misiuni de asigurare a ordinii publice, fata de 585 misiuni executate in anul precedent, inregistrandu-se astfel o crestere de 10,09 %.

Pe timpul adunarilor desfasurate in spatiul public, in anul 2023, au fost inregistrate situatii de nerespectare a prevederilor legale, sens in care au fost sesizate organele abilitate, cu privire la savarsirea a 3 fapte de natura penala si au fost aplicate 107 sanctiuni contraventionale, in valoare de 18.800 lei, in crestere cu 87,72 % (57 contraventii 2022), astfel:

- la manifestarile cultural-artistice a fost constatata 1 infractiune (1 in anul precedent) si au fost aplicate 21 sanctiuni contraventionale (fata de 14 in anul precedent);

- la manifestarile religioase au fost aplicate 74 sanctiuni contraventionale (fata de 36 in anul precedent);

- la manifestarile sportive a fost constatata 1 infractiune (fata de 0 infractiuni in anul precedent) si au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale (fata de 0 in anul precedent).

 

In perioada de referinta, au fost executate un numar de 403 actiuni de asigurare a ordinii publice in mediul urban in crestere cu 8,92% (+33 misiuni) fata de anul precedent si 241 actiuni in mediul rural in crestere cu 53,50% (+84 misiuni) fata de aceeasi perioada a anului anterior.

In cadrul misiunilor de asigurare a ordinii publice, cooperarea cu celelalte structuri participante din cadrul I.P.J. B-N, I.S.U. B-N si a Politiei Locale este esentiala pentru gestionarea eficienta a situatiilor de urgenta si mentinerea unui climat de ordine si siguranta publica, asigurand protectia si siguranta cetatenilor.

 

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

 

0 comentarii2695 vizualizări20 martie 2024
rss 2.0
rss 2.0