Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Inceperea noului an scolar in Penitenciarul Bistrita.

In baza protocolului de colaborare incheiat de Penitenciarul Bistrita cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, azi, 03.10.2011, la sediul institutiei a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar 2011 - 2012, pentru persoanele private de libertate aflate in custodia unitatii noastre.

Clopotelul a sunat inceperea noului an scolar pentru un numar de 39 persoane private de libertate care au solicitat inscrierea la cursurile invatamantului primar, respectiv 30 persoane private de libertate care doresc sa urmeze cursurile ciclului gimnazial.

La aceasta manifestare au fost prezenti un reprezentant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, directorul Scolii Generale Nr. 2 Bistrita si cadre didactice ale acestei institutii, care vor asigura instruirea scolara a persoanelor private de libertate. Viitorilor elevi li   s-a prezentat structura anului scolar si beneficiile care decurg din optiunea de continuare a scolii, accentuandu-se ideea ca, absolvirea cursurilor de scolarizare reprezinta premisa esentiala pentru reintegrarea sociala ulterioara detentiei.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor privative de libertate, cu modificarile si completarile ulterioare, absolventii unui an scolar beneficiaza de reducerea  pedepsei cu 30 de zile. Totodata, conform sistemului de creditare a participarii persoanelor private de libertate la activitati si programe de educatie, asistenta psihologica si sociala, precum si la activitati lucrative, sistem pilotat din 01.08.2011 in unitatea noastra, fiecare persoana privata de libertate care va absolvi un semestru scolar va acumula 30 de credite, care vor putea fi folosite in obtinerea de recompense in sistemul penitenciar.

            Cursurile scolare vor fi derulate in cadrul programului A DOUA SANSA, program ce presupune accesul la educatie pentru grupuri dezavantajate, educatia fiind un drept al fiecaruia, cu prisosinta al celor care, din diverse motive, nu au frecventat cursurile ori au fost nevoiti sa-si intrerupa studiile.

In anul scolar precedent, la cursurile scolii din penitenciar s-au inscris 43 de persoane private de libertate, absolvind cursurile 35 dintre acestea.

Derularea cursurilor de scolarizare in penitenciar are menirea de a evidentia scopul prioritar al institutiei penitenciare, care pe langa cel de executare a unor pedepse privative de libertate, il are si pe cel de asistare a persoanelor private de libertate, in vederea reintegrarii lor sociale, iar una din directiile de interventie in acest sens o constituie si completarea nivelului de scolarizare.

Inspector de penitenciare LAURA OPRIS.   PURTATOR DE CUVANT - PENITENCIARUL BISTRITA

 Telefon: 0263/238.175 . 0741/265.809.   e-mail: lopris@dgp.ro

 

ROMANIA, Bistrita, Str. Tarpiului, nr. 22, jud. Bistrita - Nasaud

Telefon: 0263 238175 - 238082 / Fax: 0263 234439 / E-mail: lsiman@dgp.ro/ Pagina web: www.penitenciarulbistrita.ro

0 comentarii2842 vizualizări03 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0