Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
MASURI DE APARARE IMPOTRIVA INCENDIILOR LA FOLOSIREA SOBELOR, CENTRALELOR TERMICE, COSURI DE FUM

Datorita temperaturilor scazute inregistrate in aceasta perioada si folosirea intensiva a mijloacelor locale de incalzire, s-au inregistrat un numar mare de incendii la locuintele populatiei. Ca urmare, atragem atentia asupra masurilor preventive de aparare impotriva incendiilor la folosirea sobelor, a centralelor termice si a cosurilor de fum.

 

1. Masuri preventive de aparare impotriva incendiilor pentru mijloacele locale de incalzire si centrale termice.

a) sobele de metal  nu trebuie sa fie instalate la o distanta mai mica de 1 m fata de peretii din lemn sau din alte materiale ce se pot aprinde usor. Cand peretii de scandura sunt izolati, distanta poate fi de 70 cm. Izolarea se face prin captusirea peretelui cu caramizi asezate pe muchie, pe o suprafata care sa depaseasca cu 50 cm dimensiunile sobei, vertical si orizontal.

b) este interzis ca sobele de metal sa fie asezate direct pe dusumeaua de scanduri. Daca inaltimea picioarelor sobelor depaseste 25 cm ele vor fi asezate pe un postament de caramida. Postamentul trebuie sa depaseasca perimetrul sobei cu 25 cm, iar in fata usii cu 50 cm.

c) este interzis sa se foloseasca sobe cu usitele defecte.

d) este interzis a se aprinde focul in soba cu benzina sau alte lichide inflamabile, ori sa arda in soba lemne lungi, netaiate, care pe timpul arderii nu intra in intregime in soba.

e) sobele de caramida vor avea in fata usilor o tabla metalica cu dimensiunile de 70/50 cm.

f) este interzis sa se puna la uscat la mai putin de 1 m departare de sobele metalice, haine  sau alte obiecte casnice care se pot aprinde usor.

g) focul in sobe nu trebuie lasat fara supraveghere sau in grija copiilor.

h) centralele termice se doteaza cu mijloace de prima interventie in caz de incendiu si se echipeaza cu instalatii de stingere a incendiilor conform reglementarilor in vigoare.

 

2.  Verificarea si intretinerea cosurilor de fum.

a) cosurile de fum vor fi verificate, curatate si reparate de catre personal specializat, cel putin o data pe an.

b) in podurile cladirilor, cosurile se tencuiesc pe interior si pe exterior si se dau cu var, ca sa se poata observa cu usurinta eventualele fisuri.

c) cosurile de zid vor fi permanent intretinute fara crapaturi si curatate. Este interzis a se folosi cosurile de zid necuratate.

 

 

Stimati cetateni:

 

Respectand aceste masuri, va protejati  viata dumneavoastra si a semenilor,  precum si bunurile din gospodarie de acest dusman care  este INCENDIU.

 

 

ESTE MULT MAI USOR SA PREVII UN INCENDIU

DECAT  SA-L STINGI !

 

 

                                       Cu stima,

                              

        Ofiter cu Relatiile Publice

Maior

       Vasile Trifan

 

 

0 comentarii2940 vizualizări26 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0