Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 14 Iunie 2024 - 14587
Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta. Incendiu la un vagon de calatori.

Si la Bistrita a avut loc lansarea proiectului "Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta din Transilvania de Nord- etapa a II-a.

 In data de 7 iunie 2012, la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, s-a semnat contractul de finantare pentru proiectul "Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta din Transilvania de Nord - Etapa a II-a". Din parte a beneficiarului - Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Transilvania de Nord" - a semnat doamna Fekete Emoke, vicepresedite Consiliul Judetean Cluj si presdinte A.D.I. Transilvania de Nord, iar din partea organismului intermediar, a semnat domnul Claudiu N. Cosier, director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

 Valoarea totala a proiectului este de 10.108.356,00 lei, din care finantarea nerambursabila este de 7.988.862,00 lei.  Obiectiv general al proiectului este imbunatatirea calitatii serviciilor publice de urgenta la nivelul Regiunii Nord-Vest prin cresterea capacitatii de raspuns adecvat situatiilor de urgenta si prin sporirea gradului de siguranta si sanatate a cetatenilor.

Obiectivele specifice:

Reducerea timpului de interventie pentru acordarea primului ajutor calificat de catre unitatile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta in scopul ridicarii capacitati de actiune si reactie adecvata a centrelor judetene pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea efectelor negative ale evenimentelor de urgenta;Imbunatatirea nivelului tehnic si de performanta a serviciilor publice judetene de urgenta din Regiunea Nord-Vest prin achizitionarea de echipamente specifice moderne, eficiente si performante;

Consolidarea capacitatii de colaborare si conlucrare operationala intre centrele judetene de urgenta din cadrul Regiunii Nord-Vest precum si a centrului regional/centrelor judetene cu cele din judetele limitrofe in perspectiva imbunatatirii sigurantei populatiei, salvgardarii vietii, proprietatii si bunurilor.

Rezultate estimate:

-        12 autospeciale pentru interventii in situatii de urgenta:

-          6 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma;
-         6 autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta;

-    reducerea timpul mediu de raspuns al unitatilor mobile de interventie la locul accidentelor/dezastrelor pana la 16′ in zonele rurale si 8′ in zonele urbane.
         

Grupul tinta: populatia arondata retelei de baze operationale pentru situatii de urgenta de pe raza Regiunii Nord-Vest.
 

         Beneficiari directi:

- inspectorate judetene pentru situatii de urgenta Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj;

- baza regionala din Regiunea Nord-Vest, care va fi localizata in Municipiul Cluj-Napoca;

- angajatii si voluntarii sistemului de asistenta medicala si tehnica de urgenta prespitaliceasca si interventie la incidente majore;

- contributia de 2% pentru fiecare Consiliu Judetean este de 27.173,00 lei.

 Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

 

 

 

 

 

 

Miercuri, 4 iulie, la ora 15.28, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud a fost informat despre producerea unui incendiu la un vagon de calatori al unui tren care se deplasa din gara CFR Ilva Mica spre localitatea Singeorz Bai. Doua autospeciale de interventie cu apa si spuma si un echipaj de prim ajutor din cadrul Garzii de Interventie Singeorz Bai s-au deplasat in cel mai scurt timp la locul evenimentului. In momentul sosirii la locul interventiei, pompierii militari au constatat ca ardea uleiul scurs pe calea ferata.

           Din fericire, nu au fost inregistrate victime omenesti, cei aproximativ 15 - 20 de pasageri din vagonul respectiv fiind evacuati in conditii de siguranta. Pentru lichidarea incendiului s-a intervenit cu o linie de inalta presiune. Cauza probabila a incendiului a fost stabilita ca fiind scurgeri de lichide combustibile. Interventia rapida a pompierilor militari a condus la evitarea pagubelor materiale, salvandu-se in acest mod vagonul si garnitura de tren.

 

In perioada 04.07.2012, ora 0730 - 05.07.2012, ora 0730, subunitatile profesioniste pentru situatii de urgenta din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud au intervenit la un numar de 19 situatii de urgenta, astfel:

  • Interventii S.M.U.R.D.:                                     17;
  • Asistenta persoane:                                                             1;
  • Incendii                                                                                 1;

 

  Compartimentul Informare si Relatii Publice

Plt.                  Marius Rus .

 

.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii3038 vizualizări05 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0